Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvrstavanje plastike

Počele stizati žute vrećice za otpad, Zagrepčani koji žive u zgradama pitaju se: "A gdje da držim smeće dva tjedna?"

Poštari donose vrećice za smeće (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Poštari donose vrećice za smeće (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Poštari donose vrećice za smeće (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Poštari donose vrećice za smeće (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Poštari donose vrećice za smeće (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Poštari donose vrećice za smeće (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poštari donose vrećice za smeće (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Ono što je zagrebački gradonačelnik obećao još prije godinu i pol - ispunjeno je tek danas. Zagrepčanima su počele stizati vrećice za odvajanje otpada na kućnom pragu. Nove žute vrećice stanari kuća dočekali su s oduševljenjem, no oni koji žive u stanovima najradije bi da ih nikad ni ne dobiju.

Poštar uvijek zvoni dva puta. Od danas jednom za poštu, drugi put za nove žute vrećice Čistoće. U nove vrećice stavljat ćete plastiku i metal. Odvozit će se dva puta na mjesec. Svakih pola godina stići će vam 13 novih vrećica.

Što kad nekog nema doma?

Pročitajte i ovo Požar u Eko Floru - 1 Večer u plamenu VIDEO/FOTO Buknuo požar u tvrtki za zbrinjavanje otpada, gorjela je plastika: "Hvala vatrogascima koji su spasili Zagorje i što se nije ponovio Osijek" Slika nije dostupna Traženi papir i plastika LAKA ZARADA: Već razvrstano smeće uzimaju iz kontejnera!

''Kad nekog nema doma ponovno ćemo dostaviti. Nakon jedno dva tjedna. I onda ćemo sastavljati obavijest za preuzimanje u poštanskom uredu'', kaže poštar.

Pa ćete imati 30 dana da ih skupite. Oni koji su danas bili kod kuće novim su vrećicama oduševljeni. ''S obzirom da ja imam kuću nije mi problem, imam dvorište imam ju gdje ostaviti. No oni koji žive u zgradama - ne znaju kamo bi s vrećicama. Dobit će ih do kraja godine. Kontejneri s plastikom sada su im pretrpani'', kaže Tomislav.

''Tko ima balkon, to bi još pod navodnicima i moglo, ali na velikim temperaturama plastika ionako pušta svoj miris. A da ne govorim o biootpadu'', kaže Željko iz Zagreba. Kante za biootpad Čistoća je pak počela dijeliti u veljači. I njih najprije kućama.

Kamo taj otpad ide?

Problemi s otkupljivačima plastike sve su češći, biootpad pak bi trebao u Novsku no tamo kompostana još ne postoji. Sve su glasnije i najave o poskupljenju odvoza. Kada i koliko - gradonačelnik ne otkriva, ali je zato uvjeren da će Zagreb ispuniti uredbu Bruxellesa.

''Zagreb već sada odvaja 37 posto i do konca 2020. će doseći tu razinu od 50 posto'', rekao je Bandić. Trebao je i ranije sjetimo li se da je s kampanjom Bandić počeo još prije pet godina, a tek danas prve kuće imaju sve potrebno za pravilno odvajanje otpada.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene