Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počela inspekcija na zagrebačkoj Zelenoj tržnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U okviru Vladinog programa suzbijanja sive ekonomije u poljoprivredi jutros je započela inspekcija na zagrebačkoj Zelenoj tržnici, najvećem veleprodajnom mjestu voća i povrća u Hrvatskoj.

"U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova jutros u šest sati na Zelenu tržnicu došlo je petnaestak inspektora Državnog inspektorata, predstavnici Carinske uprave, komunalnog redarstva i inspekcije rada", izjavio je na mjestu događaja glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. 

Pročitajte i ovo Informer: Skladištenje hrane - 3 manjak prostora Zbog ovog nedostatka jedemo lošiju hranu: "Proizvođači moraju prodavati namirnice po sniženim cijenama" Akcija Državnog inspektorata na tržnici - 4 149 nadzora, 69 kršenja Velika akcija Državnog inspektorata na tržnicama diljem zemlje: "Pomažemo u zaštiti potrošača"

No, dodao je, konačni rezultati inspekcije neće biti poznati odmah po dovršetku akcije kao u prošlotjednoj kontroli trgovine živom stokom. Inspektori će evidentirati zatečeno stanje i dokumentaciju poslati Ministarstvu poljoprivrede koje treba utvrditi jesu li prijavljeni upisani kao poljoprivredni proizvođači, kazao je Pavić. 

Ipak, prema dosadašnjim spoznajama, dodao je, najmanje prekršaja počine proizvođači, a većinu nakupci. 

Komentirajući dosadašnje akcije na suzbijanju crnog tržišta Pavić je rekao da je od nedavne inspekcije prodaje žive stoke broj legalnih klanja goveda povećan za 46 posto. 

Također zabilježen je i porast prodaje te potrošnje domaćeg voća i povrća. Akciju je pozdravio i predsjednik Udruge povrćara grada Zagreba Stjepan Horvat, inače dugogodišnji prodavač na Zelenoj tržnici.

"Pravi proizvođači tražili su od Ministarstva poljoprivrede da ih zaštiti od nakupaca", kazao je Horvat, dodajući da se količina uvezenog voća i povrća povećava približavanjem jeseni. 

Prema prvim podacima, oko sat i pol nakon početka akcije, na zagrebačkom Žitnjaku zaplijenjeno je oko 200 kilograma povrća, nekoliko prodavača prijavljeno je zbog nepravilnih deklaracija, a otkrivena su i dva strana državljana bez radnih dozvola. 

Opširnije podatke o akciji Ministarstvo poljoprivrede najavilo je za poslijepodne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene