Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmijestili zatvorenike

Zatvorenici prekrili nadzorne kamere, gađali ih gumenim mecima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvorenici zatvora u američkoj vojnoj bazi Guantanamu među kojima desetak štrajka glađu, smješteni su u subotu u pojedinačne ćelije nakon pobune u kojoj su vlasti morale koristiti gumene metke, priopćile su vojne vlasti.

Zapovjednik je 'naredio premještaj zatvorenika iz zajedničkih u pojedinačne ćelije radi zdravlja i sigurnosti zatvorenika', rekao je glasnogovornik zatvora Robert Durand u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pobuna u Londrini Zatvorenici preuzeli kontrolu nad kaznionicom, prijete bacanjem taoca s krova Slika nije dostupna Tvrdi američki kongresmen Zatvorenici u Guantanamu obožavaju OVAJ EROTSKI roman

'Odluka je odgovor na pokušaj zatvorenika da čuvarima onemoguće vizualni nadzor tako što su prekrili nadzorne kamere, prozore i staklene stijenke', rekao je.

Čuvari su intervenirali kako bi uklonili te zapreke ali su 'neki zatvorenici pružili otpor improviziranim oružjem, nakon čega su ispaljeni metci', dodao je, ne rekavši o kakvim je metcima riječ.

'Nitko od čuvara i zatvorenika nije teže ranjen', po istom izvoru koji nije htio navesti druge pojedinosti.

>> Najmlađi zatvorenik Guantanama i posljednji zapadnjak otišao u Kanadu

'Jedina konstanta u Guantanamu je da je sila uvijek izazov logici i zdravu razumu', rekao je odvjetnik dvojice Kuvajćana koji štrajkaju glađu, pukovnik Barry Wingard u elektroničkoj poruci poslanoj AFP-u. Wingard je dodao kako se nada da će intervenirati Međunarodni odbor Crvenoga križa koji jedini ima pristup zatvoru.

Po riječima odvjetnika, velika većina od 130 zatvorenika u tom zatvoru br. 6 štrajka glađu pošto su im početkom veljače pretraženi Kurani na način koji su oni ocijenili oskvrnućem. Kako navodi Pentagon, u četvrtak su u štrajku sudjelovala 43 zatvorenika, što je četiri puta više nego prije mjesec dana, među kojima jedanaestorica primaju hranu putem infuzije.

U zatvoru je ukupno 166 zatvorenika, većina je ondje dulje od 11 godina, bez optužnice i suđenja, a američki predsjednik Barack Obama nije održao obećanje o zatvaranju spornog zatvora na Kubi u kojem SAD drži osumnjičene za terorizam.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene