Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Percepcija pravosuđa

OPET MEĐU NAJGORIMA Hrvatska druga u EU po broju sudaca, no na presude čekamo skoro najduže od svih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po percepciji pravosuđa od Hrvatske su unutar EU gore samo Italija, Bugarska i Slovačka.

Po percepciji neovisnosti sudova i sudaca u općoj javnosti Hrvatska je četvrta najlošija od 28 zemalja članica EU-a, a lošije od nje su Italija, Bugarska i Slovačka, objavila je Europska komisija u ponedjeljak u Pregledu stanja u području pravosuđa u EU-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Zdravko Mamić mito i korupcija Mamić predsjedniku suda dao sat od 15.000 eura: "Htio sam ga imati na svojoj strani"

Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u informativni je alat kojim se EU-u i državama članicama olakšava povećanje učinkovitosti pravosuđa jer se njime osiguravaju objektivni, pouzdani i usporedivi podatci o kvaliteti, neovisnosti i učinkovitosti pravosudnih sustava u svim državama članicama.

U ovogodišnjem Pregledu objavljeni su i rezultati ankete Eurobarometra o percepciji neovisnosti sudova i sudaca u općoj javnosti i među poduzećima.

Kao glavni razlog za nedostatak neovisnosti, ispitanici u Hrvatskoj su naveli upletanje ili pritisak od strane vlade i političara, njih 56 posto, što je najviše u EU-u, slijedi Slovenija, gdje 55 posto ispitanika to ističe kao glavni razlog za izostanak neovisnosti, zatim Bugarska s 54 posto.

Po percepciji pravosuđa najbolje stoje Danska, Finska, Švedska, Austrija, Irska, Luksemburg. Što se tiče percepcije neovisnosti među poduzećima, Hrvatska je također na četvrtom mjestu otraga, a lošije od nje su Italija, Bugarska i Slovačka.

Po broju sudaca na 100 tisuća stanovnika, Hrvatska je s 41 sucem u 2014. na drugom mjestu iza Slovenije, koja je imala 45 sudaca. Slijede Luksebmburg (40), Bugarska (31), Češka (29). Najmanje sudaca ima Irska, 3,5 na 100 tisuća stanovnika, zatim Danska, Malta, Francuska, Cipar, Italija.

Hrvatska je negdje u sredini među državama članicama kada se radi o vremenu za donošenje prvostupanjskih presuda u građanskim, trgovačkim i upravnim predmetima. Za te presude u 2014. trebalo je prosječno 134 dana. Najbolje su Danska (19 dana) i Estonija (33 dana), a najlošije Cipar (903 dana), Malta (558 dana) i Italija (376 dana).

Unatoč velikom broju sudaca, Hrvatska po broju predmeta koji čekaju na rješenje u građanskim i trgovačkim stvarima stoji loše. Na rješenje čeka 8,4 predmeta na 100 stanovnika u Hrvatskoj, a lošija od nje je Slovenija s 12 predmeta. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene