Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nemamo veze s vrstom bojlera"

Plinara se još jednom oglasila i pojasnila kome se i pod kojim uvjetima može uključiti plin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se dio Zagrepčana na društvenim mrežama požalio kako će im Gradska Plinara Zagreb isključiti plin, ako ne kupe kondenzacijske bojlere te da se u zgradama koje nakon potresa imaju žutu i crvenu zgradu također isključuje plin, o svemu su se oglasili iz Plinare.

Poručuju kako ne isključuju plin u objektima s određenom bojom naljepnice, već njihovi djelatnici obilaze statički ugrožene objekte i objekte s oštećenjima dimnjaka kako bi zatvaranjem plina "prevenirali životnu ugrozu stanara u objektu dok ne ispune tehničke preduvjete za sigurnu upotrebu plina".

Pročitajte i ovo Potres u Rakovici Zastrašujući prizor Objavljena snimka potresa u Rakovici: "Treslo je 10 do 15 sekundi. Oštećena je crkva i zgrada općine...” Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo"

"Plin se ne isključuje niti se odbija uključiti da bi građani bili bez plina, već jer su u najvećem broju slučajeva u opasnosti od dotrajalih dimnjaka dodatno narušenima potresom i dok se ne osiguraju tehnički preduvjeti za sigurno sagorjevanje plina – za što je dokaz potvrda o ispravnosti dimnjaka - postoji velika mogućnost povrata monoksida i trovanja njime", kažu u Gradskoj plinari Zagreb.

"Nemamo veze s vrstama bojlera"

Navode kako oni nemaju nikakve veze s tiplovima i vrstama bojlera koji se ugrađuju 

"Ako građani koriste plin u objektima oštećenima potresom, a ne osjećaju se ugroženi jer trošila uredno rade, ne znači da je unutrašnjost dimnjaka ispravna i da u nekom trenutku neće doći do povrata dimnih plinova! Kontrola dimnjaka je nužna", kažu u Plinari.

Podsjećaju kako je redovna procedura priključenja na plin nakon potresa objevljena je na web stranici GPZ-a (http://www.plinara-zagreb.hr/novosti/postupak-pustanja-plina-u-objekte-koji-su-iskljuceni-zbog-potresa/1327) te kao preduvjete za ispitivanje instalacije i puštanje plina obuhvaća nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena i nalaz dimnjačara o ispravnosti dimnjaka.

"Imajući u vidu situaciju u kojoj se građani trenutno nalaze – prvenstveno u središtu Zagreba – za zgrade koje imaju nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena, a dimnjaci ne mogu dobiti potvrdu ispravnosti, GPZ radi iznimku i uključuje samo potrošače koji mogu sigurno koristiti plin. Isto je tehnički izvedivo, no pri tome je nužno da ispitivači uđu u sve stanove koji koriste plin, a čija su trošila spojena na dimnjak te da stanari čija su trošila spojena na dimnjak dozvole demontažu plinomjera u svojim stanovima. Time se osigurava da životi građani koji su u riziku od povrata monoksida nisu izloženi opasnosti", objašnjavaju u Plinari te apeliraju na građane da preferiraju telefonsku i elektroničku komunikaciju te da se dokumentacija u slučaju višestambenih zgrada organizira preko upravitelja. 

Podzemna plinska mreža nije ugrožena

Dokumentaciju za priključenja potrebno je poslati na e-mail: prodaja@plinara-zagreb.hr. Informacije o dokumentaciji dostupne su na brojevima 01/6437-707; 6437-706 i 6437-549, a za ispitivanje instalacija i puštanje plina građane kontaktira GPZ kako bi najavio termin skuladno rasporedu i raspoloživim ekipama.

Iz plinare poručuju kako je podzemna plinska mreža s pripadajućom infrastrukturom pod stalnim nadzorom te nije oštećena potresom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene