Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na blokadu Srbije

Plenković: "Velikosrpska agresija na Hrvatsku nije floskula, nego tragedija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Bruxellesu sudjeluje na sastanku na vrhu Europske pučke stranke te na sastanku Europskog vijeća

Raspravljat će se o obrambenoj politici, migracijama i gospodarskim pitanjima, a na marginama summita čelnici 27 država članica Europske Unije raspravljat će o Brexitu.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Premijer Plenković osvrnuo se na tvrdnje iz Srbije kako je "velikosrpska agresija" na Hrvatsku floskula.

"Rezervu koju smo zadržali je argumentirana. Odnosi se na obveze koje je Srbija preuzela prema hrvatskoj manjini. Dali smo privolu da se otvore dva poglavlja. To je jasan signal o preciznim i jasnim argumentima s naše strane. Što se tiče vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku i BiH, tu nije riječ o floskuli već o tragediji", kazao je Plenković.

Upitan hoće li Hrvatska tijekom pregovora sa Srbijom ugraditi presudu Haškog suda u predmetu Hrvatske protiv Srbije za genocid u kojoj jasnoj stoji plan ostvaranje velike Srbije genocidnim radnjama, premijer je odgovorio:

"Očekujemo napredak Srbije prema procesuiranju ratnih zločina. Želim da ova Vlada sljedeće četiri godine iskoristi za rješavanje brojnih rezidualnih pitanja iz vremena agresije Srbije koja su prepreka za normalizaciju odnosa", rekao je Plenković.

"Spremni smo pomoći BiH"

Kazao je i kako je Hrvatska spremna potpisati sporazum s BiH o suradnji o europskim pitanjima i poslati stručnjake koji bi pomogli BiH u rješavanju zahtjevnih administrativnih pitanja.

U izjavi za medije Plenković se osvrnuo  i na moguće kontrole na vanjskim granicama Europske unije.

"Naš stav je jasan. Želimo da bude jedinstveni tretman država članica koje jesu u Schengenu i onih van njega. Obzirom da se pripremamo za Schengenski sustav, ne želimo da nam bilo kakve odluke koje bi se mogle donositi u naknadnom kontekstu, dovedu operativne ili finacijske probleme na granicama s ostalim članicama unije, prije svega Mađarskom i Slovenijom. Naša je ambicija da radimo na tome da budemo interoperabilni sa cijelim sustavom na vanjskim granicama EU-a", kazao je Plenković.

Osvrnuo i se na austrijsko blokiranje svih zaključaka vijeća vezanih uz proširenje zbog Turske.

"Dogovor koji postoji s Turskom je voluminozan. Turska je ključ upravljanja migrantskom krizom, mislim da napredak glede viza i financijske potpore treba biti pravni okvir uz istovremeno ispunjavanja svih kriterija vezanih uz ljudska prava i medijske slobode", rekao je Plenković i dodao da rezerva Austrije predstavlja manevarski prostor ravnopravne države članice.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene