Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mini samit u Banskim dvorima

Plenković ugostio čelnika Europskog vijeća i šefove vlada, sutra važan sastanak s talijanskom premijerkom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković domaćin je radne večere na kojoj sudjeluju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te predsjednici vlada Poljske, Italije i Malte.

U Banskim dvorima traje radna večera na kojoj se raspravlja o novom strateškom programu Europske unije.

Još popodne je stigao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a nešto kasnije i predsjednici vlada Malte, Poljske te talijanska premijerka Georgia Meloni.

Strateški plan se usvaja svakih pet godina i dotiče se najšireg spektra tema vezanih za Uniju. Prije svega bit će riječi o proračunu, sigurnosti i u tom kontekstu o proširenju.

"Proširenje je vrlo visoko na ljestvici naših prioriteta. Osobno, mislim da, ponovili smo to i danas, da je proširenje ulaganje u mir i prosperitet u budućnosti", rekao je Charles Michel.

"Jednako tako se zalažemo i za proces proširenja i na Ukrajinu i na Moldovu pa i perspektivu Gruzije koja je dobila pozitivan signal u zadnjem izvješću Europske komisije, i stoga je dobro da na otvoren način raspravimo realne vremenske okvire", rekao je Plenković nakon sastanka. 

Sutra važan sastanak s premijerkom Italije

S Markova trga javila se reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. 

"Ovakvi svojevrsni mini samiti do sad su održani u Parizu, Berlinu i Kopenhagenu. Premijer Plenković kazao je kako je zadovoljan što je posljednji u nizu održan upravo u Zagrebu, a važan je jer se u ovakvim manjim formatima, kažu, jednostavnije i neformalnije može razgovarati o svim važnim temama. Novi strateški program bi se trebao donijeti u prosincu. Sutra je pak važan sastanak s talijanskom premijerkom Meloni. Italija nam je jedan od gospodarski najvažnijih susjeda, nemamo otvorenih pitanja, a imamo slične probleme, prije svega s migracijama. Tema je mnogo, a bilateralnog susreta na premijerskoj razini u Hrvatskoj nije bilo predugo. Posljednji put je još 2000. Ivica Račan ugostio Massima D’Alemu", izvijestila je Štrbac.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene