454480
454480
454480
454480
454480

PLENKOVIĆ UPOZORIO NA TRI PROBLEMA U EU-u "Moramo biti jako oprezni"

  • , 22.10.2016., 14:24
  • Autor:
  • komentara

Najvažnija zadaća europskih čelnika je vratiti povjerenje u europski projekt i borba protiv populizma, istaknuo je u subotu premijer Andrej Plenković tijekom izlaganja na međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije.

 
 
 
 
 
Andrej Plenković (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL)

"Vidjeli ste izjavu predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza da moramo biti jako oprezni da se temelji europskog projekta najedanput ne učine krhkima i podložnima svojevrsnom razmrvljivanju", upozorio je Plenković tijekom konferencije "Integracija ili dezintegracija Europske unije" koja se održala u Zagrebu.

Jedan od načina borbe protiv toga jest jačanje političkog mainstreama, odnosno povjerenja u ključne upravljačke stranke diljem država članica EU-a, smatra Plenković.

"Bit će teško othrvati se jednom snažnom populističkom napadu na europski projekt koji dolazi i s desna i s lijeva", upozorio je Plenković, dodavši kako se ta kultura nezadovoljstva raširila u svim državama članicama, a sad ju gledamo i svaki dan u novom sazivu Hrvatskog sabora.

"Takva politika zahvaljujući tehnologiji i internetu ima utjecaj i pristup jednom većem krugu birača, puno brže nego što je to bilo prije više desetaka godina, a taj fenomen laganog poklanjanja povjerenja nekome tko je a priori protiv, koji smatra da su svi koji su gradili taj projekt klijentelističke, privilegirane skupine udaljene od naroda, jest jedna retorika koja uz gospodarsku, financijsku i socijalnu krizu nažalost uzima maha", rekao je Plenković.

Kako bi vratili povjerenje i osigurali se od ovakvih populističkih napada mainstream političari idu prema onome što se u europskoj politologiji naziva renacionalizacija politike, odnosno slabljenje europskog refleksa i intenzivnija nastojanja da se pronađu rješenja koja su samo naizgled čvrsta, nacionalna, državnička, te u suprotnosti s onim što govori Europa, ističe hrvatski premijer.

"Smatram da je zadaća svih čelnika, a to je bilo očito i jučer kad se pokušavao naći zajednički nazivnik oko Sirije, Rusije, migracijske problematike i međunarodne trgovinske politike, da se održi jedinstvo", rekao je Plenković, referirajući se na susret Europskog vijeća koji se u četvrtak i petak održao u Bruxellesu.

Ukazao je na tri politička problema na razini EU-a koji pokazuju trenutnu krhkost zajedništva europske politike i na kojima se lomi vjerodostojnost europskog projekta.

"Zbog nizozemskog negativnog referenduma o sporazumu o pridruživanju Ukrajine, izazvanog od strane populista, postoji mogućnost da taj sporazum nikad ne stupi na snagu", rekao je Plenković o referendumu kojim su se Nizozemci u travnju dvotrećinski usprotivili približavanju Ukrajine EU-u.

"Nakon Majdana i odluke Janukoviča da ne ide u potpisivanje sporazuma o pridruživanju poginulo je 10 tisuća ljudi, a sad neka mala skupina nizozemskih prosvjednika kaže da se oni ne slažu s ukrajinskim pridruživanjem, te smo mi vezani njihovom odlukom", rekao je Plenković.

Drugi problem na koji je upozorio su pregovori o međunarodnoj politici o slobodnoj trgovini, referirajući se na odluku valonskog parlamenta da blokira potpisivanje CETA-e, trgovinskog sporazuma između Europske unije i Kanade.

"Imamo sporazum koji je pred nama, koji je dogovoren, gdje su nađena u međunarodnom pravu dosad najbolja rješenja... a sad je i on u pitanju", rekao je Plenković.

"Koju poruku onda šaljemo kao EU? Jesmo li organizacija s kojom netko može računati u pregovorima?", upitao je.

Treće pitanje oko kojeg ne postoji konsenzus u EU-u jest odnos s Rusijom, oko kojeg se najmanje spominje glavni element koji u njemu igra presudnu ulogu, a to je da je Rusija sama izabrala biti strateški rival, a ne strateški partner EU-a, smatra premijer.(Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se