Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Banskim dvorima

Plenković primio predstavnike Saveza osoba s invaliditetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sastanku u Banskim dvorima u prigodi Međunarodnog dana osoba s invaliditetom poručio da će njegova Vlada nastaviti graditi partnerski odnos i poduzimati mjere usmjerene na zadovoljavanje svih potreba osoba s invaliditetom, a poseban fokus staviti na skupine kojima je potrebna dodatna podrška kako bi pronašli svoje mjesto na hrvatskom tržištu rada.

"Zaposlenost osoba s invaliditetom nesumnjivo je najbolji oblik socijalne uključenosti i osobnog zadovoljstva svake osobe. Stoga ćemo poticati zaštitno zapošljavanje i sve druge oblike uključivanja osoba s invaliditetom u svijet rada“, rekao je premijer na sastanku kojem su, uz predstavnike Saveza osoba s invaliditetom, nazočili i saborska zastupnica Ljubica Lukačić te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, kao i ministri Vlaho Orepić, Ante Šprlje, Zdravko Marić, Lovro Kuščević, Oleg Butković, Milan Kujundžić, Nada Murganić, Pavo Barišić i Nina Obuljen Koržinek.

Treba početi od sustava obrazovanja

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Pri tome smo svjesni, dodao je Plenković, da treba početi od samog sustava obrazovanja, koji ima posebnu ulogu u pripremanju djece s teškoćama u razvoju za uključivanje na tržište rada.

Naša zadaća je kontinuirano podizati razinu svijesti o potrebi zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi mogle ispuniti svoje potencijale i doprinijeti razvoju društva na ravnopravnoj osnovi s drugim građanima, istaknuo je te naveo da su trenutno u tijeku tri javna natječaja Ministarstva rada i mirovinskog sustava u ukupnom iznosu od 64 milijuna kuna.

Riječ je o natječaju za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u integrativnim i zaštitnim radionicama vrijednom 30 milijuna kuna, koliko je vrijedan i natječaj za dodjelu sredstava za programe inovativnog zapošljavanja, a četiri milijuna kuna dodijelit će se za održavanje zaposlenosti u zaštitnim i integrativnim radionicama.

"Opredjeljenje moje Vlade je da se o Vašim pravima odlučuje zajedno s Vama, što potvrđuje i naš današnji susret“, rekao je premijer, a pravobraniteljica Slonjšak istaknula je kako je ovo prvi puta da predsjednik Vlade prima predstavnike osoba s invaliditetom, kojih u Hrvatskoj ima 511.000.

Plenković je ustvrdio da su na području ostvarivanja zaštite prava osoba s invaliditetom postignuti značajni rezultati čemu je, kaže, u velikoj mjeri pridonijelo osmogodišnje razdoblje provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007.- 2015.

Uključivanje u društveni život

Najznačajnije promjene dogodile su se u korist izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i aktivnog uključivanja u sve segmente društvenog života i ravnopravnog sudjelovanja u društvu, istaknuo je te dodao kako značajnim iskorakom u ostvarivanju njihovih ljudskih prava smatra omogućavanje sudjelovanja u izbornoj utakmici osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost.

Naveo je kako je procesom deinstitucionalizacije do sada 951 osobi s invaliditetom omogućeno humanije življenje u 257 stambenih zajednica ili u udomiteljskim obiteljima, kao i da je bolja uključenost osoba s invaliditetom u svakodnevni život zajednice omogućena organizacijom usluga osobne asistencije, osobito djeci s teškoćama u razvoju radi njihova uključivanja u redoviti sustav obrazovanja.

Podsjetio je da se njegova Vlada već prvog dana mandata susrela s problematikom osobnih asistenata te ju uspješno riješila osiguravajući sredstva za nastavak njihova rada.

U tijeku je izrada Nacrt prijedloga nove nacionalne strategije za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2016. do 2020. godine kojom će se modificirati postojeće i razviti nove mjere u cilju još veće implementacije članaka Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u nacionalno zakonodavstvo i strateške dokumente.

"Ova Vlada će nastaviti graditi partnerski odnos i poduzimati mjere usmjerene na zadovoljavanje svih potreba osoba s invaliditetom“, poručio je Plenković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene