459066
459066
459066
459066
459066

Plenković primio predstavnike Saveza osoba s invaliditetom

  • , 01.12.2016., 15:40
  • Autor:
  • komentara

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sastanku u Banskim dvorima u prigodi Međunarodnog dana osoba s invaliditetom poručio da će njegova Vlada nastaviti graditi partnerski odnos i poduzimati mjere usmjerene na zadovoljavanje svih potreba osoba s invaliditetom, a poseban fokus staviti na skupine kojima je potrebna dodatna podrška kako bi pronašli svoje mjesto na hrvatskom tržištu rada.

 
 
 
 
U RH više od 500 tisuća osoba s invaliditetom (Video: Vijesti u 17h)
U RH više od 500 tisuća osoba s invaliditetom (Video: Vijesti u 17h)

"Zaposlenost osoba s invaliditetom nesumnjivo je najbolji oblik socijalne uključenosti i osobnog zadovoljstva svake osobe. Stoga ćemo poticati zaštitno zapošljavanje i sve druge oblike uključivanja osoba s invaliditetom u svijet rada“, rekao je premijer na sastanku kojem su, uz predstavnike Saveza osoba s invaliditetom, nazočili i saborska zastupnica Ljubica Lukačić te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, kao i ministri Vlaho Orepić, Ante Šprlje, Zdravko Marić, Lovro Kuščević, Oleg Butković, Milan Kujundžić, Nada Murganić, Pavo Barišić i Nina Obuljen Koržinek.

Treba početi od sustava obrazovanja

Pri tome smo svjesni, dodao je Plenković, da treba početi od samog sustava obrazovanja, koji ima posebnu ulogu u pripremanju djece s teškoćama u razvoju za uključivanje na tržište rada.

Naša zadaća je kontinuirano podizati razinu svijesti o potrebi zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi mogle ispuniti svoje potencijale i doprinijeti razvoju društva na ravnopravnoj osnovi s drugim građanima, istaknuo je te naveo da su trenutno u tijeku tri javna natječaja Ministarstva rada i mirovinskog sustava u ukupnom iznosu od 64 milijuna kuna.

Riječ je o natječaju za otvaranje novih radnih mjesta i održavanje zaposlenosti u integrativnim i zaštitnim radionicama vrijednom 30 milijuna kuna, koliko je vrijedan i natječaj za dodjelu sredstava za programe inovativnog zapošljavanja, a četiri milijuna kuna dodijelit će se za održavanje zaposlenosti u zaštitnim i integrativnim radionicama.

"Opredjeljenje moje Vlade je da se o Vašim pravima odlučuje zajedno s Vama, što potvrđuje i naš današnji susret“, rekao je premijer, a pravobraniteljica Slonjšak istaknula je kako je ovo prvi puta da predsjednik Vlade prima predstavnike osoba s invaliditetom, kojih u Hrvatskoj ima 511.000.

Plenković je ustvrdio da su na području ostvarivanja zaštite prava osoba s invaliditetom postignuti značajni rezultati čemu je, kaže, u velikoj mjeri pridonijelo osmogodišnje razdoblje provedbe Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007.- 2015.

Uključivanje u društveni život

Najznačajnije promjene dogodile su se u korist izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom i aktivnog uključivanja u sve segmente društvenog života i ravnopravnog sudjelovanja u društvu, istaknuo je te dodao kako značajnim iskorakom u ostvarivanju njihovih ljudskih prava smatra omogućavanje sudjelovanja u izbornoj utakmici osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost.

Naveo je kako je procesom deinstitucionalizacije do sada 951 osobi s invaliditetom omogućeno humanije življenje u 257 stambenih zajednica ili u udomiteljskim obiteljima, kao i da je bolja uključenost osoba s invaliditetom u svakodnevni život zajednice omogućena organizacijom usluga osobne asistencije, osobito djeci s teškoćama u razvoju radi njihova uključivanja u redoviti sustav obrazovanja.

Podsjetio je da se njegova Vlada već prvog dana mandata susrela s problematikom osobnih asistenata te ju uspješno riješila osiguravajući sredstva za nastavak njihova rada.

U tijeku je izrada Nacrt prijedloga nove nacionalne strategije za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2016. do 2020. godine kojom će se modificirati postojeće i razviti nove mjere u cilju još veće implementacije članaka Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u nacionalno zakonodavstvo i strateške dokumente.

"Ova Vlada će nastaviti graditi partnerski odnos i poduzimati mjere usmjerene na zadovoljavanje svih potreba osoba s invaliditetom“, poručio je Plenković. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se