451914
451914
451914
451914
451914

PLENKOVIĆ OČEKUJE RAZUMIJEVANJE EK

  • , 29.09.2016., 18:30
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom kako očekuje da će komisija obazrivo pristupiti pitanju hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima i imati razumijevanja za hrvatske stavove.

 
 
 
 
Andrej Plenković (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL )
Andrej Plenković (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL )

"Sugerirali smo važnost pitanja koje se odnosi na konverziju kredita u švicarskim francima i zakona koji je donesen, da Komisija obazrivo i s dužnom pozornošću pristupi toj temi jer je važno da nakon što je zakon adresirao same građane ovaj put ne dođemo u neku situaciju koja bi bila nauštrb hrvatskih državnih interesa, osobito hrvatskih poreznih obveznika", rekao je Plenković nakon sastanka s Junckerom.

Europska komisija je u lipnju poslala Hrvatskoj pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, smatrajući da je zakon sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primjena ugrožava načelo pravne sigurnosti. Hrvatska vlada je u srijedu usvojila odgovor na prigovore koji će do kraja tjedna uputiti Europskoj komisiji.

Plenković, u čijoj je pratnji bio Davor Stier, razgovarao je s Junckerom oko pola sata.

Plenković je rekao da je aktualna vlada "vrlo precizno artikulirala stav, odgovorila Komisiji i na jedan elaboriran način predstavila naše stajalište".

"Mi očekujemo od EK da ima razumijevanja za hrvatska objašnjenja i hrvatske stavove", rekao je Plenković dodajući da će se kada dođu u poziciju "da budu dio hrvatske vlade, jasno odrediti kako bi bili na tragu obrane nacionalnih interesa, u konkretnom slučaju hrvatskog proračuna".

Na upit o tužbi UniCredita zbog zakona o konverziji, Plenković je rekao da arbitražu nije pokrenula Hrvatska, da je Hrvatska upoznata s tim da Komisija dovodi u pitanja bilateralne sporazume o zaštiti ulaganja, na čemu se temelji ta tužba.

"U razgovoru s Junckerom danas nismo ulazili u detalje. O tome ćemo se očitovati nadam se za nekoliko tjedana, vrlo brzo", rekao je Plenković.

Plenković se u četvrtak, osim s Junckerom, sastao i s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

"I Juncker i Daul su iznimno zadovoljni da je u jednoj zemlji srednje Europe stranka iz EPP-a dobila izbore na racionalnim temama, koje izbjegavaju podjele u društvu i koje su proeuropske. Za to ćemo se zalagati, naravno vodeći računa o interesu Hrvatske u EU-u. Mislim da su potezi koje povlačimo nakon izbora na tom tragu i to naši partneri prepoznaju i cijene", rekao je Plenković.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se