Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Premijer objavio kada će raspustiti Sabor, pljušte reakcije oporbe: "Plenković se očito prepao"

Premijerovu objavu da će najkasnije 22. ožujka raspustiti Sabor, oporba je spremno dočekala komentarima.

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će najkasnije 22. ožujka raspustiti Hrvatski sabor, a da će se novi izbori održati prije izbora za Europski parlament. 

Nakon ove objave počele su se nizati reakcije oporbenih političara.

"Andrej Plenković se očito prepao tisuća i tisuća onih koji su prosvjedovali na Markovom trgu. Želi izbore prije nego što skroz potone, ali ni to ga neće spasiti. Njegov udar na institucije već je mobilizirao građane – na izborima će vidjeti da je to bio samo početak", poručila je Ivana Kekin iz Možemo, koja je nešto kasnije komentirala i da "se među desecima tisuća članica HDZ-a nije našla nijedna dovoljno dobra da nosi listu na parlamentarnim izborima. To je taj moderni HDZ.".

Slično je komenitrala i Mirela Ahmetović iz SDP-a.

"Prosvjed opozicije ubrzao je odluku za raspuštanje Sabora, AP je uvidio da otezanje vodi u siguran poraz. On će mu doći i ovako, SDP je spreman na izbore programski i kadrovski. Predizborno ili postizborno, lijevo – liberalna koalicija sastavit će sljedeću vladu RH", poručila je SDP-ova Mirela Ahmetović na svom X-u.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja rekao je u ponedjeljak da željno očekuju izbore i da su spremni za njih te izrazio uvjerenje da će građani prepoznati Most kao opciju.

"Spremi smo za izbore, radujemo se izborima i željno ih očekujemo, kao i hrvatski građani koji žele poslati poruku Plenkovićevoj korumpiranoj Vladi da svojom korupcijom i svojim politikama tjera Hrvate iz Hrvatske, a uvozi stranu radnu snagu. Vjerujem da će hrvatski građani na izborima koji dolaze prepoznati Most kao opciju koja se snažno suprotstavlja korupciji, ali i isto tako čuva hrvatski nacionalni identitet koja u fokus stavlja obitelj i koja se suprotstavlja ilegalnim migracijama, izvozu Hrvata i uvozu strane radne snage", izjavio je Grmoja.

Svoj komentar dala je i stranka Možemo.

"Prije samo 10 dana Andrej Plenković se pitao zašto bi si ranim izborima skraćivao mandat. Danas nam je sam dao odgovor: jer je HDZ-u voda došla do grla i znaju da bi za pola godine njihov poraz bio još veći", napisali su.

"Na sljedećim presudnim izborima Hrvatska bira između nade i tame, između uvođenja reda i širenja nereda. Najvažnije teme o kojima ćemo govoriti u kampanji su životni standard i borba protiv korupcije, a to su dvije Plenkovićeve najslabije točke jer su rezultati njegove vladavine tu poražavajući“, napisao je predsjednik Centra Ivica Puljak u Facebook objavi, komentirajući najavu premijera Plenkovića o raspuštanju Hrvatskog sabora i raspisivanju parlamentarnih izbora.

"Mi ćemo govoriti o alternativi koju već provodimo u djelo tamo gdje su nam građani dali povjerenje, a koja se temelji na poštenim javnim natječajima za sve koji se prijave i jačanju institucija. Što prije se riješimo HDZ-a, to Hrvatska ima više šanse da krene na ispravan put“, poručio je Puljak.

Iz Domovinskog pokreta istaknuli su u ponedjeljak da su za izbore bili spremni "i jučer", nakon što je premijer objavio će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za EU parlament.

"Nakon mjeseci politikantskog kalkuliranja i dijeljenja novca šakom i kapom, HDZ je, uvjeren u kratkoročne efekte driješenja proračunske kese, obznanio okvir unutar kojega će biti održani izbori
za Hrvatski sabor. Reći ćemo: konačno!", poručili su.

Domovinski pokret, naglasili su, bio je spreman za izbore jučer, a spreman je i danas. "Mi smo za služenje domovini i Hrvatima uvijek spremni". Pozvali su sve koji su nezadovoljni dosadašnjim "pogubnim politikama" da izađu na izbore za Hrvatski sabor.

"Svaki novi dan s takvom klijentelističko-koruptivnom Vladom, koja financira tisak notornih velikosrpskih pamfleta, izgubljeno je vrijeme za Hrvatsku i budućnost hrvatske djece", ocijenili su u DP-u te naveli da vše od 400.000, a moguće i 500.000 iseljenih Hrvata posljednjih desetak godina, najjasnije od ičega svjedoče o rezultatima vladavine HDZ-a, ali ranije i SDP-a.

"Takvim politikama mora doći kraj jer dovode u pitanje opstanak hrvatskog naroda i hrvatske države", ocijenili su u DP-u.

"I pred ove izbore, što je već ustaljena podmukla praksa, HDZ povlači poteze kojima želi privući glasove desnog spektra. Tri i pol godine, Andrej Plenković, kao 'suho zlato' čuva najodanijeg
suradnika Milorada Pupovca, a sada se pred izbore pokušava dodvoriti desnim biračima računajući da svi ne pamte dulje od posljednje vremenske prognoze", smatraju u DP-u.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene