442952
442952
442952
442952
442952

Pirotehničare u štrajku primio Orešković

  • , 11.07.2016., 14:33
  • Autor:
  • komentara

Izaslanstvo pirotehničara u štrajku u tvrtki Mungos razminiranje d.o.o. , koji traže potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plaće na 15.000 kuna brutto, održali su mirni prosvjed pred Banskim dvorima, primio je u ponedjeljak tehnički premijer Tihomir Orešković i dao im potporu.

 
 
 
 
Tihomir Orešković primio je članove Štrajkaškog odbora tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. te Maria Ivekovica, predsjednika Novog sindikata(Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Tihomir Orešković primio je članove Štrajkaškog odbora tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. te Maria Ivekovica, predsjednika Novog sindikata(Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, okupljenim novinarima nakon sastanka u Vladi izjavio je kako premijer podržava njihov zahtjev za sklapanjem kolektivnog ugovora te da će prema premijerovim informacijama tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u utorak imati razgovor s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) na kojem bi se mogla donijeti odluka o rješenju situacije.

Možemo reći da imamo podršku Vlade, ali odluka se treba donijeti na razini tvrtke koja je u državnom vlasništvu i ne vidim gdje bi trebao biti problem, no znamo da živimo u Hrvatskoj i bit ćemo ovdje (pred Banskim dvorima) sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše, rekao je Iveković. Podrška je jedno, a potpisivanje kolektivnog ugovora će za nas biti njezin konkretan dokaz, kazao je Iveković.

Nadamo se da bi do toga potpisa moglo doći u utorak ili srijedu ili će se možda vidjeti da postoji netko tko unatoč podršci Vlade misli da može i dalje sprječavati potpisivanje kolektivnog ugovora. No, onda ćemo morati ići tamo gdje se sprječava sklapanje kolektivnog ugovora, poručio je Iveković.

Upitan gdje bi po njegovom mišljenju moglo doći do opstrukcije potpisivanja kolektivnog ugovora, Iveković je odgovorio kako bi do blokade jedino moglo doći u HCR-u, no da ne zna zašto, s kojim motivima i iz kojih razloga, ali da će to razmatrati ako se, do najkasnije u srijedu, ne potpiše kolektivni ugovor.

Na upit ostaju li i dalje pred Banskim dvorima, Iveković je odgovorio potvrdno, jer kako je rekao, usmena podrška još uvijek nije potpisani kolektivni ugovor. "Mi smo i dalje u štrajku, radi kolektivnog ugovora, a ne radi dobivanja usmene potpore ili izjava. Zahvaljujemo premijeru na podršci i vjeujemo da se u kratkom vremenu ona može pretočiti u potpisivanje kolektivnog ugovora od strane onih koji taj potpis trebaju dati", istaknuo je Iveković.

Pred Banskim dvorima mirno je prosvjedovalo 15-ak pirotehničara koji su donijeli hrvatsku zastavu i transparente s natpisima "Štrajk", "S posla na groblje", "Kolektivni ugovor čuva dostojanstvo", "Kolektivnim ugovorom do Hrvatske bez mina".

Štrajk djelatnika Mungosa započeo je u utorak ujutro, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješnog okončanja postupka mirenja i neprihvaćanje sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaće na 15.000 bruto uz dodatak za minuli rad od 0,5 posto. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se