Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok od 72 sata

Pirati zaprijetili: Ubit ćemo posadu remorkera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski gusari dali su rok od 72 sata vlasnicima remorkera Buccaneer na kojemu plovi i jedan mladi Riječanin da počnu s ozbiljnim pregovorima ili će početi ubijati članove posade, prenose talijanski mediji.

Naime, neki članovi posade, Talijani stupili su u kontakt s obiteljima i javili im strašnu vijest. Obitelji talijanskih pomoraca-talaca zatražili su pomoć od talijanskog premijera Silvija Berlusconia, a na otmičare je apelirao i papa benedikt XVI. Gusarski rok istječe u ponedjeljak. Je li istinita prijetnja somalskih gusara ili je riječ tek o igri živaca znat će se idućih dana.

Pročitajte i ovo Policija pronašla pištolj kod 38-godišnjakinje uhićena je Kod majke osmero djece u grudnjaku pronađen pištolj, u čarapi metci: "Nabavila sam pištolj toga jutra..." Ilustracija Novi incident Užas u Splitu! Muškarac pratio ženu automobilom i prijetio joj nožem: "Kći je samo govorila - Mama vozi, mama vozi!"

Dragun: Nema službene potvrde ultimatuma

Glasnogovornik hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun rekao je kako je pregovore o oslobađanju posade preuzeo krizni stožer talijanskog ministarstva vanjskih poslova koje ima veliko iskustvo u takvim slučajevima. 'Predstavnici našeg veleposlanstva u Rimu kontaktirali su roditelje otetoga hrvatskog pomorca i izvijestili ih o trenutačnu stanju pregovora i možemo reći da nema službenih potvrda kriznog stožera o takvoj vrsti ultimatuma', rekao je Dragun upitan o navodnu ultimatumu.

>> Pregovara se o oslobađanju posade tegljača na kojem je i Hrvat

Rim šalje izaslanicu

Talijanska vlada najavila je u petak da će poslati posebnu izaslanicu u Somaliju kako bi 'pomogla' u pregovorima o oslobađanju posade talijanskog tegljača 'Buccaneera', na kojem je i jedan hrvatski član posade, koji su gusari oteli prije dva tjedna. 'Ministar vanjskih poslova Franco Frattini odlučio je poslati u Somaliju zastupnicu iz reda desnice Margheritu Boniver koja je nedavno imenovana 'posebnom izaslanicom za humanitarne krize', kako bi pridonijela pozitivnu ishodu otmice 'Buccaneera'", ističe se u priopćenju, kako javlja agencija AFP.


Tegljač 'Buccaneer' sa 16 članova posade - 10 Talijana, 5 Rumunja i Hrvat - otet je 11. travnja u Adenskome zaljevu. Ministarstvo ističe da gusari nisu postavili nikakav ultimatum, nasuprot nekim informacijama u glasilima koja su u petak prenijela svjedočenje članova obitelji dvojice otetih mornara koji su u telefonskom razgovoru rekli da će posada biti smaknuta za 72 sata ako ne počnu pregovori, navodi AFP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene