Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski ponos svjetskog ugleda

U paklenoj borbi s požarom nije bilo nimalo lako - ''Oni su uvijek bili naši junaci''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski kanaderi vratili su se iz Izraela, gdje su sudjelovali u gašenju velikog požara. Nakon 13 dana, u matičnu bazu se vratilo 14 članova posade. Puni dojmova, ističu da su ostvarili značajno postignuće, a pohvalio ih je i izraelski državni vrh.

Počasni prelet nad Zrakoplovnom bazom Zemunik i nakon gotovo dva tjedna - ponovno na hrvatskom tlu.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

''Ova grupa ljudi je ostavila svoju djecu, svoje obitelji da bi branila državu Izrael'', rekao je pukovnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile. ''Totalno novi uvjeti rada i svega, ali prilagodili smo se jedni drugima, dobro smo odradili zadaću'', kazala je bojnica Diana Doboš, kopilotkinja kanadera.

A u paklenoj borbi s požarom u Izraelu nije bilo nimalo lako. Svaki od dvaju hrvatskih kanadera u jednom je smjeru preletio 2.100 kilometara. Tijekom četiri dana aktivnog gašenja ostvarili su 35 sati naleta i izbacili 280 tona vode.

''Oni su uvijek bili naši junaci, a kao što vidimo, oni su sada junaci i heroji i Izraela'', rekao je Damir Krstičević, ministar obrane i potpredsjednik Vlade.

''Dobro su došli kući poslije izvršene zadaće i dobro je da imamo tehniku'', kazao je Ante Gotovina, savjetnik potpredsjednika Vlade za domovinsku sigurnost .

Zbog istaknutog djelovanja 14 članova hrvatske posade pohvalili su izraelski predsjednik i premijer koji je i sjeo u hrvatski kanader.

''To je stvarno čast kad Vam takva osoba dođe, bude u avionu i kad vas pohvali'', rekao je stožerni narednik Dario Rudela, tehničar letač.

Za nagradu su dobili priznanje i još jednom dokazali da su - hrvatski ponos svjetskog ugleda.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene