Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak svjedočio protiv Zagorca

VIDEO: 'Nitko nije želio kupiti dragulje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je prije mjesec dana to odbio, Hrvoje Petrač danas je ipak želio svjedočiti u 'aferi dragulji' i umiješanosti Vladimira Zagorca u krađu 5 milijuna dolara vrijednog dragog kamenja. Petrač je potvrdio navode iz iskaza prema kojima je dragulje vidio, te na Zagorčev zahtjev pokušao prodati preko poslovnih veza, no nitko ih nije želio kupiti.

 Petrač nije siguran je li u plastičnim kutijicama u kojima su se dragulji navodno nalazili, a koje je DORH-u dostavio Ivo Pukanić, i koje mu je sam predočio - autentične. Rekao je kako 'izgledaju identično, ali ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da su to te kutijice, jer je prošlo 10 godina'. Iako je o kutijicama razgovarao s Pukanićem, navodno mu nikad nije rekao tko mu ih je dao. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Druga oslobađajuća presuda Zagorec oslobođen optužbe za klevetu Snježane Šiprak Slika nije dostupna 'Spreman sam se ispričati Hrvoju Petraču'

>> Odbije li Petrač svjedočiti čeka ga mjesec dana zatvora?

>> Hodak jedva čeka Petrača 'rešetati' o pismu Pukaniću

Petrač: Nisam očekivao političko-pravosudnu uslugu jer pravosuđe nije dućan

Pročitani su i dijelovi Petračeva pisma Ivi Pukaniću u kojem je među ostalim, tvrdio da treba dobiti pomoć vladajućih struktura ako razotkrije Zagorca, kojem u zatvoru spremaju poseban doček, kao i da se nakon svega osjeća prevarenim. Dok se nalazio u grčkom pritvoru odvjetnici i Pukanić su ga,  objašnjava Petrač, nagovarali na povratak. Rekli su mu da nema dokaza protiv njega, neka se vrati i spere ljagu s imena. Nije želio, jer je smatrao da je prva presuda za otmicu Zagorčeva sina donesena bez dokaza. Pismo je, kaže, post festum nečega što se već dogodilo. Kada je kroz medije vidio da se njegovim iskazom u slučaju otmice i spominjanje dragulja, otvorio novi sudski postupak protiv Zagorca, u pismu je to analizirao.

Nije očekivao političko pravosudnu uslugu jer, kaže, pravosuđe nije dućan gdje se daje i uzima, a on nije čovjek od politike, Ništa nije dobio, niti mu je išta ponuđeno, ali i danas očekuje da pravda pobjedi.

'Petračev iskaz nije istinit kod najbitnijih stvari'

'Petračev iskaz nije istinit u pogledu Snježane Šiprak, dragulja i pisma, a onim perifernim i marginalnim stvarima o kojima je govorio, dao je istinit iskaz. To je obično tako. Pisma koja je napisao Pukaniću su dokaz sama po sebi i nije ih potrebno komentirati. Petrač nije odgovorio ni na jedno otvoreno pitanje koje mu je postavljeno', rekao je Hodak o današnjem Petračevom svjedočenju.

Prvi put odbio svjedočiti i kažnjen sa 10 tisuća kuna

Petrač je još 8. prosinca trebao svjedočiti protiv Zagorca, no to je odbio pravdajući se teškim duševnim stanjem zbog ubojstva prijatelja Ive Pukanića i neizravnim optužbama Zagorčeva odvjetnika Zvonimira Hodaka da je upleten u ubojstvo njegove kćeri Ivane.

Zbog odbijanja svjedočenja Petrač je kažnjen sa 10.000 kuna te ga je sudac Siniša Pleša upozorio da će ga kazniti sa mjesec dana zatvora ako drugi put kada se pojavi na Županijskom sudu odbije odgovarati na pitanja. U međuvremenu je na suđenju pročitan Petračev iskaz iz istrage te sada Petrač treba samo odgovoriti na pitanja Zagorčeve obrane i optužbe.

'Optužio je, osramotio, difamirao preko medija mene i moju obitelj. Ja služim kaznu', rekao je pred sucem Petrač. Odbijanje svjedočenja stajalo ga je 10 tisuća kuna. Odbije li i danas progovoriti, zatvorska kazna produžit će mu se za mjesec dana. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene