Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTKUP INE

Szijjarto: Poslovna suradnja Hrvatske i MOL-a je neodrživa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je da je u slučaju Hrvatske i MOL-a normalna poslovna suradnja postala politički neodrživa te da ne preostaje ništa drugo nego tu suradnju okončati.

"U slučaju Hrvatske i MOL-a normalna poslovna suradnja postala je politički neodrživa. U takvoj situaciji teško je dokučiti drugi rezultat osim onog o završetku te suradnje", izjavio je Szijjarto u sklopu velikog intervjua vodećem mađarskom tjedniku Figyelo, objavljenom u četvrtak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTKUP DIONICA INE INTERPELACIJA O RADU VLADE Bernardić traži da HDZ uključi opoziciju u pregovore s MOL-om Slika nije dostupna OTVORENI ZA PRIJEDLOGE HNS PREDSTAVIO PLAN ZA OTKUP INE Vlada je loše prepisala model iz 2014.

Na upit novinara Figyeloa trebaju li dvije vlade postići bilo kakav sporazum oko toga, Szijjarto je izjavio: "Hrvatska vlada treba postići dogovor s MOL-om".

Na upit zar se mađarska vlada uopće neće miješati u to, Szijjarto je kazao da neće.

"Ne, neće, no jasno smo dali do znanja da će transakcija biti prihvatljiva jedino ako će iznos novca koji se vraća u Mađarsku biti jednak MOL-ovom punom iznosu investiranog kapitala", kazao je između ostalog Szijjarto u intervjuu mađarskom tjedniku.

Szijjarto je i u siječnju, u intervjuu za mađarsku novinsku agenciju MTI. kazao da hrvatska Vlada mora postići dogovor s MOL-om o otkupu udjela u Ini, no da se Mađarskoj mora vratiti barem novac koji je uložen u Inu.

MOL trenutno drži 49,08 posto Ininih dionica te po tržišnoj cijeni njegov udio vrijedi otprilike 1,9 milijardi eura. Hrvatska Vlada ima 44,8 posto udjela.

Hrvatska Vlada u siječnju je donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s MOL-om vezano uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Savjet će davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je novinarima kazao da će na margini neformalnog summita čelnika EU-a u Valletti na Malti u petak razgovarati i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te da će sigurno jedno od pitanja biti i Ina-MOL. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene