Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju pristup novim tehnologijama

'PET-CT nužan u sveučilišnim klinikama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu slučaja Medikol, Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu upozorilo je kako nedostatak PET-CT-a dovodi sveučilišne klinike u položaj da nemaju pristup novim tehnologijama što je nespojivo s njihovim statusom i obavezama na zdravstvenom, znanstvenom i nastavnom području, te se pridružuje Hrvatskom društvu radiologa u brizi za razvoj struke u sveučilišnim i državnim bolnicama.

Predsjednik Hrvatskog društva za nuklearnu medicinu, prim. dr. Stanko Težak, u priopćenju ističe kako sveučilišne bolnice, u kojima se podučavaju studenti medicine i odgajaju novi specijalisti, nemaju više vrhunsku opremu, te ne mogu adekvatno provoditi program specijalizacije i stručno usavršavanje u tom području, pa postoji mogućnost da vrhunski specijalisti napuste sveučilišne bolnice.

To pak dugoročno usporava napredak struke a bolesnike lišava mogućnosti dobivanja drugog mišljenja. 'Nadamo se da se to neće dogoditi i da će zdravstveni autoriteti ipak omogućiti nabavku vrhunske tehnologije za vodeće zdravstvene ustanove naše države', navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Oprema 1991. godine U susjednoj zemlji pronađena oprema ukradena u napadu na Dubrovnik Provjereno - Medikol i Ivan Rajković - 2 Provjereno otkriva Država mu naredila da sruši ilegalnu zgradu! Za to vrijeme, ista ta država, godinama mu daje desetke milijuna eura

>> Zaposleni imaju 18.050 razloga znati kuda ide njihov novac

Hrvatsko društva za nuklearnu medicinu također ističe kako je neosnovano širenje straha od navodno visokih doza zračenja za bolesnike prilikom PET/CT pretrage, jer postoje smjernice za upućivanje na pretrage koje se temelje na preporukama i smjernicama Europskog udruženja za nuklearnu medicinu.

Pri donošenju odluke važna je dobra suradnja liječnika koji upućuje bolesnika na pretragu i onog koji je izvodi, a po potrebi i odluka multidisciplinarnog tima. Pritom se odmjerava boljitak bolesnika nasuprot male vjerojatnosti štetnog djelovanja ionizirajućeg zračenja na zdravlje, no ne smije se dozvoliti bolesnicima da samostalno zahtijevaju takve dijagnostičke postupke, pa makar ih i sami željeli platiti, ističe se u priopćenju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene