Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planulo u trenu

Perilice rublja A+++ najprodavanije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Perilice rublja bile su najprodavaniji energetski najučinkovitiji kućanski uređaji A+++ u akciji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja je u petak i počela i završila, jer su građani u jednom danu u trgovinama diljem Hrvatske pokupovali svih 10.000 takvih uređaja.

Sa 800 kuna po uređaju Fond je sufinancirao kupnju A+++ hladnjaka, zamrzivača, perilica posuđa i rublja te sušilica na više od 500 prodajnih mjesta diljem Hrvatske.

Pročitajte i ovo Stjepan Kožić Ne biraju se riječi Oštar odgovor Kožićeva stožera Zmajloviću: ''Manipulativan je i očajan kad ovako mijenja mišljenja te gnjusno laže javnosti'' Mihail Zmajlović borba za zagrebačku županiju Zmajlović: "Kožićeva kampanja financirana je javnim novcem, prijavljen je DORH-u"

"Najveći broj uređaja kupljen je u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a 83 posto kupljenih uređaja bile su perilice rublja", izvijestio je u subotu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Četrdeset posto građana je obavilo kupnju kako bi zamijenili uređaj stariji od šest godina, dok je za 47 posto građana ta kupnja bila prva kupnja takvog uređaja.

Iz Fonda ističu kako će se kupnjom i stavljanjem u funkciju ovih 10.000 uređaja ukupno uštedjeti 938.189 kWh ušteđene energije i spriječiti 220 tona emisija CO2, a to otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 68 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

Više vremena za druženje s obitelji uz nove LG-eve perilice

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller poručio je kako građani koji su u trgovinama dobili obrasce za sufinanciranje imaju rok do 19. listopada da u Fond pošalju svu potrebnu dokumentaciju, kako bi u roku 30 dana od dana dostave dokumenata u Fond dobili 800 kuna poticaja na svoj račun.

Müller je kazao kako je zadovoljan i s ostalim programima sufinanciranja poput energetske obnove kuća i kupnje električnih i hibridnih vozila.

U Fondu je za ovaj program bilo ukupno osigurano 16 milijuna kuna, 8 milijuna ih je građanima dodijeljeno u lipnju, kada je bio proveden prvi krug te akcije u kojoj su građani u devet dana pokupovali 10.000 energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja, a preostalih 8 milijuna kuna građanima je osigurano u drugom krugu te akcije u petak, 2. listopada.

"Drago mi je jer svaki građanin odnosno svako kućanstvo kupnjom A+++ uređaja odlučuje dati svoj doprinos očuvanju okoliša, a plusevi su doista višestruki. Plus kućanstvima su uštede na troškovima za energiju i vode, a dva plusa za okoliš manja potrošnja energije i manje CO2 emisija. Nadam se kako će i u budućim kupnjama građani iskazati svoju ekološku osviještenost, a mi smo tu da im kroz informiranje i programe sufinanciranja olakšamo donošenje 'zelenih' odluka", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Program sufinanciranja kupnje energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja su zajednički pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene