Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pavle Gaži prijavljen zbog Đurekovićeva ubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu dobilo je kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova socijalističke Hrvatske, Pavla Gažija, kojom ga se tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, zbog čega je Njemačkoj nedavno izručen šef jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković.

Iako tužiteljstvo nije željelo službeno potvrditi provodi li istragu ili predistražne radnje u tom slučaju iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je riječ o kaznenoj prijavi koju je zaprimio Uskok i proslijedio zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Pročitajte i ovo Jill Dando Tko je na snimci? Novi trag u ubojstvu omiljene britanske voditeljice: Sumnjaju da joj je presudio poznati srpski zločinac Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag

Nekoliko prijava protiv Gažija tužiteljstvu je poslijednjih desetak godina podnio poduzetnik i bivši čelnik u Podravci Anđelko Jagečić, koji jeustvrdio kako se nada da će se konačno rasvijetliti cijela pozadina Đurekovićeva ubojstva i što je najvažnije otkriti nalogodavac.

"Ubojstvo poput Đurkovićeva nikako se nije moglo dogoditi bez znanja Pavla Gažija", uvjeren je Jagečić, koji smatra kako je Stjepan Đureković tek kolateralna žrtva sukoba između dviju struja u tadašnjoj državi.

S jedne su strane, dodaje, bili hrvatski političari i jake tvrtke poput Ine ili Podravke čiji je utjecaj trebalo umanjiti na račun tvrtki iz Srbije. Na toj su liniji, smatra Jagečić, bili Pavle Gaži kao osoba pod zaštitom saveznog šefa represivnog aparata Stane Dolanca, dok su im se s druge strane suprotstavili hrvatski rukovodioci, među kojima je bio i Mika Špiljak. Kako bi ga spriječili da postane predsjednik predsjednistva Jugoslavije sina su mu optužili za malverzacije na štetu Ine, a u cijelom je slučaju kao kolateralna žrtva stradao Đureković, tvrdi Jagečić.

Da je u tom sukobu pobjedu odnijela jugounitaristička struja, uvjeren je Jagečić, u Hrvatskoj na vlast ne bi došao reformirani komunist Ivica Račan, koji je dozvolio višestranačke izbore i 'otvorio vrata' Franji Tuđmanu i hrvatskoj neovisnosti.

Smatra da je cijelu situaciju neophodno razriješiti radi Hrvatske i novih generacija koje očekuju europsku budućnost bez tereta prošlosti.

Jagečić je potvrdio da je kao svjedok bio pozvan i na suđenje Krunoslavu Pratesu u Njemačkoj, nakon kojega je, prema iskazu Udbina ubojice Vinka Sindičića, kao pomagač u zločinu osumnjičen Perković, a posredno i njemu nadređeni Zdravko Mustač.

No, odbio je svjedočiti jer je njemačke istražitelje, tvrdi, zanimala tek Špiljkova uloga u slučaju, ali ne i cijela priča, jer su im umjesto podataka hrvatskog državnog odvjetništva zanimljivije bile informacije što su im tijekom istrage dostavili, primjerice, Bože Vukušić i Vice Vukojević.

Pavle Gaži je u nekoliko ranijih medijskih istupa odbacio sve optužbe i rekao da je Đurekovića najvjerojatnije Udba ubila mimo protokola. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene