Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

Porezna uprava poduzetnike više neće samo kažnjavati, nego i savjetovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo rješenje je hrabro. Dakle, ono je kompliciranije nego da odrežeš mačetom i da kažeš 'bit će ovako i nema razgovora, mišljenje je premijera Zorana Milanovića.

Nakon porezne stege i stupova srama zbog dugova - država labavi pristup prema poduzetnicima. Porezna uprava ih više neće samo kažnjavati za propuste nego i savjetovati. Izmjenama Zakona o poreznoj upravi tako se više ne bi trebala događati ni različita tumačenja zakona po kojem jedan poreznik poduzetnika kažnjava, a drugi ne. Cilj je, poručuju iz Vlade, partnerski odnos.

Pročitajte i ovo Ilustracija isplata u svibnju Predaja poreznih prijava: Provjerili smo tko obvezno mora prijaviti porez i tko će najviše profitirati od povrata Slika nije dostupna Moguća i 'bijela lista' Nakon objave 'crne liste' plaće je dobilo 2500 radnika

Poduzetnik Zoran Šimunić izborio se da hrvatska tjestenina bude na policama trgovina, čak i u zemljama Europske unije. Nije se bilo lako probiti na tržište. Tvornica se gradila od temelja, a savjeta niotkuda.

'U jednoj situaciji došli kod sanitarne inspekcije i tražili smo upravo savjet da nam kažu što žele kako da napravimo da bismo zadovoljili sve kriterije. Tada smo dobili odgovor da su oni represivni, a ne savjetodavni aparat', rekao je za Dnevnik Nove TV direktor tvrtke 'Naše klasje' Zoran Šimunić.

I to je tek jedan u nizu primjera. U moru zakona i pravila koji su nerijetko kontradiktorni svakodnevno su mogući i najmanji nenamjerni prekršaji. Poreznici u tom slučaju nemaju milosti. Država sada obećava drugačiji, partnerski pristup - neće biti oštra u sankcijama.

Evo kako su poreznici zaradili više od milijun kuna!

'Porezna uprava ići će savjetodavno prema poduzetniku, vidjet će da li je to ispravno napravljeno ili nije, a ne da nam se dogodi danas da porezna uprava dođe s tri godine zakašnjenja i onda nađe nešto što nije bilo ispravno proknjiženo', objasnio je ministar financija Boris Lalovac.

'Ovo rješenje je hrabro. Dakle, ono je kompliciranije nego da odrežeš mačetom i da kažeš 'bit će ovako i nema razgovora!", smatra premijer Zoran Milanović.

Poduzetnici će za svaki potez moći dobiti i savjet poreznika kako što bolje odraditi posao. Vlada želi izbjeći i problem različitih poreznih tumačenja po kojima su poreznici jedne kažnjavali, druge ne.

'Penalizacija i sankcioniranje svakog i najmanjeg prekršaja, pogreške u poslovanju za male i srednje poduzetnike vrlo često nekada znači i stečaj tvrtke', kaže Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca. 

'Da poduzetnik ne bude tretiran kao negativac, da ga se unaprijed gleda na način da ga se kazni nego da dobije sugestiju, da dobije opomenu, u krajnjoj liniji da na taj način nešto nauči', kaže Šimunić.

U tom slučaju zasigurno će biti i produktivniji, više će zarađivati i zapošljavati što u konačnici ide na ruku i državi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene