Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Parlamentarni izbori 2015

Krajnji rok je u ponedjeljak - tko će se naći na izbornoj listi HDZ-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ kreće s novim sloganom kampanje Zajedno za jaku hrvatsku. Iako nije službeno, prva mjesta na listama navodno su poznata.

Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om ulazi u novu fazu kampanje. 'Zajedno za jaku Hrvatsku' novi je slogan, a program je predstavljen tijelima stranke. Predsjedništvo HDZ-a još uvijek nije utvrdilo izborne liste, a za njihovu predaju krajnji je rok u ponedjeljak u ponoć.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati

'Ni na ovim izborima nećemo gledati duel dvaju predvodnika koalicija. Tomislav Karamarko bit će prvi na listi u 9. Izbornoj jedinici. Upravo će ta lista biti nabijena s najviše zvučnih imena HDZ-a. Tako će se na istoj listi naći Karamarko, Jopsipa Rimac, Darko Milinović ali i Božidar Kalmeta.

Prva izborna jedinica u kojoj će suprotnu koaliciju najvjerojatnije predvoditi Zoran Milanović neće biti puna tako poznatih imena. Na njoj će biti Željko Reiner, ali i lider iz redova partnera Darinko Kosor.

Liste će se službeno objaviti tek u ponedjeljak prije nego istekne rok za njihovu predaju. Ono što se događa već danima, a ulazi u svoj vrhunac je pozicioniranje stranačkih ljudi na mjestima koja jamče ulazak u sabor. Ne treba zaboraviti ni na koalicijske partnere kojima također treba dati prostora.

Za Božidara Kalmetu dvojbe nema - biti će na izbornoj listi, ali najvjerojatnije samo kako bi privukao glasače, u saboru ga u novome mandatu njegova stranka ne vidi.

Josipović NE ŽELI fotelju: 'Ne natječem se za to, imamo puno mladih koji su prije za ministarska mjesta od mene'

MANDAT SE BLIŽI KRAJU Tko se u Vladi najviše promijenio u zadnje 4 godine?

'Prepušteno je našim županijskim organizacijama da daju kandidate za liste danas smo to utvrdili i obavljaju se daljnje konzultacije oko lista', rekao je Tomislav Čuljak.

U ponedjeljak će u zadnjem danu roka za predaju lista HDZ i službeno liste blagosloviti. Kreću s novim sloganom kampanje zajedno za jaku hrvatsku. Iako nije službeno, prva mjesta na listama navodno su poznata

Željko Reiner adut je prve izborne jedinice. Mladen Markač odbio je drugu pa bi moguće rješenje mogao biti Andrija Mikulić, u treću bi mogao Žarko Tušak, Milijana Brkića čeka četvrta, a Božu Galića peta izborna. U šestu će navodno Dražen Bošnjaković, sedmu Damir Jelić, a osmu Oleg Butković. Deveta je rezervirana za Tomislava Karamarka, a deseta možda za Zlatka Ževrnju. Na listi za Dijasporu bit će Ivan Šuker.

HDZ je uvjeren u pobjedu

'Neki će liti suze radosnice, a neki će od tuge plakati. Ja sam uvjeren da će naš predsjednik Karamarko liti suze radosnice kao što je naš predsjednik Franjo Tuđman nakon Oluje plakao kad je podizao stijeg na kninsku tvrđavu', rekao je Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a.

Uzdaju se u partnere i njihove izgledne mandate. HSP AS očekuje najmanje dva, BUZ, ZDS i HDS po jedan mandat. Hrast jedan do dva mandata, a HSLS i HSS po tri.

O postizbornom koaliranju u HDZ-u ne žele govoriti

'Ja nisam Nostradamus niti imam čarobnu kuglu, ali uvjeren sam da će HDZ pobijediti na izborima i da ćemo imati komotnu većinu za preuzimanje hrvatske budućnosti i da će tako hHrvatska s novim vodstvom krenuti u pozitivnom smjeru', dodao je Brkić.

Predsjednik stranke o predizbornim aktivnostima javno nije želio govoriti.

Unutar HDZ-a kao i kod ostalih stranaka sada traje bitka za pozicioniranje na listama. Jer što je osoba bliže vrhu liste sigurniji joj je ulazak u sabor. Pomažu i preferencijalni glasovi. Postoje prijepori oko nekih imena poput Domagoja Ivana Miloševića i hoće li uspjeli doći na vrh liste isto je i sa Sunčanom Glavak i Jasenom Mesićem. Nema odgovora ni na pitanje hoće li se na listi naći Ivana Maletić jedna od uzdanica Tomislava Karamarka. Nema još ni konkretnog odgovora na to hoće li Đuro Glogoški, vođa braniteljskih prosvjeda, biti i na kojoj listi domoljubne koalicije.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene