Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako bi stranke reformirale javnu upravu?

PROBLEM BIROKRACIJE 'Tamo gdje je žnjora, nema žnjore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Druženje s građanima, odgovaranje na pitanja, nova obećanja. Rade to sve stranke ne bi li privukle birače na svoju stranu. Jedno od političkih pitanja koje kao problem često ističu i građani je spora, velika i skupa javna uprava.

Dnevnik Nove TV provjerio je kako stranke gledaju na taj problem, tko bi otpuštao birokrate, a tko smanjivao broj lokalnih jedinica i tako uveo reda. U manjim sredinama često je pitanje, kako riješiti probleme s birokracijom i kako napraviti javnu upravu još učinkovitijom?

'Sigurno ne tako da se sve to poreže i otpusti kako konkurencija malo priča pa se izgubi. Javna uprava mora biti nešto manja ali učinkovitija', tvrdi Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

Otpuštanja u kampanji ne najavljuju se.

'Što se tiče otpuštanja i racionalizacije, prije svega prirodni odljev koji može smanjiti broj ljudi, ali ajmo se držati efikasnosti pa onda vidjeti ima li zapravo viška', kaže Tomislav Tolušić iz HDZ-a.

Javne službenike treba testirati, platiti po učinku i otvoriti mogućnost sankcija. Vesna Pusić, predsjednica HNS-a tvrdi: 'Dobrim testovima trećina ljudi manje i ista masa plaća.'

Drago Prgomet
iz MOST-a kaže da otpuštanja nisu rješenje već plaćanje po učinku, kontrola rada te prekvalifikacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brza reakcija NAKON PRVOG PISMA MOST odgovorio Milanoviću Slika nije dostupna Poslao dopis MOST-u Zoran Milanović ponudio Petrovu mjesto premijera

'To je gore od Sanadera, to je tisuću puta gore od, danas izgleda, sasvim pristojne Jadranke Kosor'

Iz HDZ-a poruka - državnu upravu treba decentralizirati - ne može Zagreb vući sve konce.
'Želimo urede državne uprave spustiti na lokalnu razinu i pripojiti županijama, dakle decentralizacija države u funkcionalnom ali i financijskom smislu', kaže Tolušić.

Iz Vlastitog iskustva Milan Bandić kaže, zna rješenje te nabraja probleme.

'Sve vlasti rade istu grešku - sve obećaju pred izbore pa ništa i druge novce dijele po stranačkoj podobnosti', tvrdi Bandić, predsjednik stranke Bandić Milan 365.

Zoran Milanović uvjerava da je njegova vlada već puno napravila, a spominje digitalizaciju i internetizaciju:

'Tamo gdje je žnjora nema žnjore, gdje je kompjuterska veza ili wireles sve se kontrolira, strojevi sprječavaju da se radi ispod stola.'

Postoji razlika između javnih službenika u različitim lokalnim sredinama. Svjedoci su tome i investitori. U nekim sredinama papirologiju riješe za koji dan, od drugih odustaju zbog sporosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene