Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tihomir Cipek

IZBORNE STRATEGIJE 'Umijeće koaliranja će biti ono koje će vrijediti zlata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sljedećih 19 dana pred strankama, odnosno vodećim koalicijama, je zadatak uvjeriti birače - kako baš oni trebaju dobiti još jedan mandat za ostanak na vlasti ili mandat za promjenu i dolazak nove vlade. Što se u tako kratkom vremenu može učiniti, što može utjecati na konačni ishod ovih najneizvjesnijih izbora? O tome je Mislav Bago razgovarao s našim političkim analitičarom Tihomirom Cipekom koji s nama prati tijek izbora.

Počnimo s izbjegličkom krizom, koliko na u ovom trenutku utječe ili bi mogla utjecati na ishod izbora?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima Slika nije dostupna Javna objava LOVRINOVIĆ OBJAVIO FOTOGRAFIJU I PORUČIO 'Danas bi trebalo biti jasno'

Ona bi mogla utjecati ako bi došlo do neke velike promjene. Za sada mi se čini da vlada to dobro radi, spojila je pragmatičan pristup s humanim i čini se da to funkcionira. Opozicija ne može puno poentirati na izbjegličkoj krizi.

Do izbora imamo još 19 dana, pred dvije velike koalicije, osim što moraju motivirati svoje birače, vjerojatno moraju i one neodlučne motivirati, kako?

Obećanjima. Obećanjima o smanjivanju PDV-a, povećanju plaća, prirodnom rastu, no čini mi se da u ovoj prvoj fazi izbora žele mobilizirati vlastite pristaše napadajući protivnike.

SLUŽBENI POČETAK IZBORNE PROMIDŽBE Objavljene izborne liste sa 2.311 kandidata

Možemo li očekivati, kako će se primicati dan izbora, svrstavanje birača u dva velika tabora iako im nisu skloni?

Da, doći će do toga. Kako će se borba zaoštravati, kako će retorika biti sve žešća i žašća lijevi birači će otići ljevici, a desni birači desnici, takod a će ove stranke centra i manje stranke, po trći put, biti u slijepoj ulici.

Nije zahvalno govoriti 19 dana prije izbora o tome, no tko ima tu gubitničku karmu? Tko je u toj blokovskoj podjeli već sada na gubitku?

Rekao bih ove manje stranke poput Živog zida, ORaH-a, Josipovića, možda čak i ovih drugih, gospodina Bandića i tako dalje.

MOST je, čini se, ono što su bili Laburisti prije četiri godine koji su tada u svim izbornim jedinicama prošli. Je li MOST homogena skupina ili heterogena skupina koja može uistinu nešto napraviti i biti ta opcija koja će odlučiti tko će biti sljedeći premijer?

MOST ima mogućnost to postati, no vidjet ćemo, to je pitanje, treba to pričekati. Svakako se radi o jednoj vrlo heterogenoj skupini, a pitanje je kako će se svi ti ljudi, ako i uđu u većem broju u Parlament, kako će se ponašati. Jer će naravno doći i do različitih ponuda s lijeve i desne strane o koaliciji.

Hoćete reći da će Milanović ili Karamarko morati zasebno sa svakim zastupnikom pregovarati ili će moći pregovarati kao sa grupacijom?

Vidjet ćemo hoće li se održati kao grupacija, no mislim da će morati pregovarati sa svakim zastupnikom, to će biti njihova intencija da pregovaraju sa svakim zastupnikom ponaosob. Hoće li vodstvo MOSTA moći njih nekako homogenizirati, svoje parlamentarne zastupnike, to tek treba vidjeti. Činjenica je da se radi o potpuno novoj stranci koja nema razvijenu infrastrukturu.

Mislim da će ovo biti vrlo neizvjesni izbori. I bit će umijeće koaliranja ono umijeće koje će vrijediti zlata, postizborno koaliranje. Dakle, tek nakon izbora očekuje se mala razlika, vidjet će se tko ima veće koalicijse potencijale i ta će stranaka, grupacija pobijediti.

To treće poluvrijeme će biti najzanimljivije.

Slažem se s vama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene