Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborna matematika

Više mandata, a manje glasova: Kako je moguće da je Možemo! dobio veću potporu, a manje zastupnika od Mosta?

Izborni stožer Možemo!
Izborni stožer Možemo! Foto: Marko Todorov / CROPIX
Iako je Možemo! osvojio više glasova od Mosta, Most će na kraju u Saboru imati jednog zastupnika više.

Nakon što su prebrojeni gotovo svi glasovi na parlamentarnim izborima, tri su stranke osvojile približan broj glasova, ali različit broj mandata: Domovinski pokret je s 202.670 glasova na 14 mandata, Most je sa 169.966 na 11, a Možemo! je sa 193.007 glasa na 10 mandata.

Platforma Možemo! za jedan mandat morala je osvojiti oko 19.000 glasova, dok su za isti rezultat DP i Most trebali podršku oko 5000 birača manje, zbog čega se postavlja pitanje zašto neke stranke s manje glasova mogu dobiti više mandata.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

Jedan je od razloga izborni sustav koji se ne sastoji od jedne, nego od deset izbornih jedinica te jedinica za dijasporu i nacionalne manjine. Budući da stranke nemaju jednaku podršku u svim predjelima Hrvatske, moguće je da jedna stranka dobije ukupno više glasova na razini države, ali manje mandata.

Takav slučaj ovog puta možemo primijetiti ako usporedimo rezultate Mosta i Možemo!, ali i ako usporedimo ukupan broj mandata Možemo! i SDP-a (52) s rezultatom HDZ-a (61) iako je HDZ dobio manje glasova nego te dvije stranke zajedno.

Osim toga, ponekad stranke u nekim izbornim jedinicama ne uspiju prijeći izborni prag od pet posto i glasovi njihovih birača ondje se ne preračunaju ni u jedan mandat. Na primjer, Most u četvrtoj izbornoj jedinici ima oko 1000 glasova više od Možemo!, što je bilo dovoljno da osvoji mandat, dok je Možemo! s više od 11.000 glasova ostao bez ijednog zastupnika iz spomenute izborne jedinice.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Isto se dogodilo koaliciji Fokusa i Republike, koja je osvojila 47.712 glasova, ali u mnogim jedinicama nije prešla izborni prag, stoga je ostala na jednom mandatu. Istovremeno je IDS-ova koalicija s 32.727 glasova osvojila dva mandata, a isti je rezultat s 25.829 glasova ostvarila Nezavisna platforma Sjever.

Neproporcionalnom osvajanju mandata doprinosi i različita izlaznost po izbornim jedinicama. Na primjer, Možemo! je mandate uglavnom osvojio u jedinicama u kojima je više birača izašlo na izbore, zbog čega im je za isti rezultat bilo potrebno više glasova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene