Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško ili 'obično' ubojstvo

Vrhovni sud poništio presudu Paravinji, sudit će mu se ponovno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Draganu Paravinji ponovno će se suditi za ubojstvo Antonije Bilić, odlučio je Vrhovni sud. Odvjetnik obitelji Bilić kaže da je presuda bila objektivna i utemeljena na činjenicama.

Vrhovni sud odlučio je da će se za pokušaj silovanja i ubojstvo Antonije Bilić morati ponovno suditi Draganu Paravinji.Tako je uvažena žalba odvjetnice Paravinje, Ankice Giljanović.

Pročitajte i ovo Danica Ramljak Konačna pobjeda Bivša ravnateljica Ruđera: "Prekrasan je osjećaj što su svi sudovi u Hrvatskoj potvrdili da sam nezakonito smijenjena" Ivan Turudić Turudićevi tajni sastanci Predsjednik Visokog kaznenog suda podnio prijavu protiv Turudića

'Predsjednik vijeća će zakazati glavnu raspravu, a kada će to biti ovisi o slobodnim terminima predsjednika vijeća i sudaca koji su članovi vijeća. Prvostupanjski sud će u ponovnom postupku, sukladno uputama Vrhovnog suda, ponovno izvesti sve do sada izvedene dokaze, prema potrebi i druge dokaze, raspraviti sva sporna pitanja i otkloniti eventualne nedostatke u utvrđenju činjeničnog stanja te će potom savjesnom ocjenom, svih dokaza, kako pojedinačno tako i u međusobnoj njihovoj povezanosti, donijeti novu i na zakonu osnovanu odluku', odgovorio je na upit Nove TV Branko Ivić, glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku.

Paravinja povukao žalbu na presudu za ubojstvo Antonije Bilić

Vrhovni sud smatra da je sudsko vijeće šibenskog Županijskog suda pogrešno utvrdilo činjenično stanje. Dovode u pitanje je li sud ispravno utvrdio da je bilo pokušaja silovanja, a ako se to nije moglo utvrditi, upitno je li moglo biti teškog ubojstva s ciljem da se prikrije to silovanje.

Iako se iz obrazloženja može zaključiti da Vrhovni sud ne spori da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, na ponovljenom suđenju valjat će presuditi je li kvalifikacija ubojstva – teško ili 'obično'.

Novo suđenje može početi već kroz mjesec dana. Sudsko vijeće neće se mijenjati i Paravinji će opet suditi Nives Nikolac. Ako ga osude za klasično ubojstvo, može dobiti 20 do 25 godina manju zatvorsku kaznu. Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić je kazao kako još uvijek nije dobio nikakvu obavijest od Vrhovnog suda o ukidanju presude, no čuo je, kaže, da je osporen jedan njezin dio.

Dodao je i da ne sumnja u presudu Županijskog suda u Šibeniku te da ostaje pri stavu da je ona bila objektivna i utemeljena na činjenicama.

Nije želio komentirati presudu Vrhovnog suda jer je nije vidio. No, istaknuo je kako je moguće da je sud tako odlučio s obzirom da je nakon donošenja presude šibenskog suda pronađeno tijelo pokojne Antonije Bilić.

Podsjetimo, Antonia Bilić (17) nestala je 7. lipnja 2011. Posljednji put viđena je na mostu preko rijeke Čikole u Drnišu, prije no što se ukrcala u Paravinjin kamion.

Optužnica protiv Paravinje za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić te još jedne djevojke podignuta je u studenom 2011. Tek lani u studenom, pored odmorišta Modruš, u selu Fulaje na državnoj cesti Duga Resa - Josipdol – Senj pronađeni su posmrtni ostatci nestale djevojke.

Paravinja je prvotno osuđen na šest godina zatvora za pokušaj silovanja mlade Drnišanke, te 35 godina za teško ubojstvo kojim je pokušao prikriti pokušaj silovanja.

Na pet godina zatvora osuđen je za silovanje Marine Damjan, a onda je sve to preinačeno u jedinstvenu kaznu od maksimalnih 40 godina zatvora za Paravinju. U odnosu na slučaj Damjan, Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora sa 5 na 4 i pol godine zatvora. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene