Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve organizairao?

'Pao' još jedan policajac: Sumnjiči se za organiziranje prostitucije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu velike policijsko-uskočke akcije uhićen je policajac osumnjičen za odavanje službenih podataka svodnicima.

Novi udarac policiji. USKOK je uhitio iskusnog zagrebačkog kriminalistu Mislava Merkaša i njegovu suprugu također policajku, te još jedanaestero osumnjičenih uglavnom svodnika i prostitutki.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koruptivna kaznena djela Velika akcija USKOK-a! U tijeku su uhićenja, pod istragom više od 40 ljudi, navodno i neki policajci i djelatnici Ministarstva gospodarstva Ilustracija Sisačko-moslavačka policija Akcija policije i USKOK-a: Uhićena dvojica policajaca, poznato za što ih se sumnjiči

Merkaše se tereti da su odavali službene podatke svodnicima o racijama koje se provode, a zauzvrat bi dobivali novac. Sumnja se da su na taj način u posljednjih šest godina zaradili najmanje 252 tisuće eura. Sudac istrage odredio im je jednomjesečni istražni zatvor. Ovo je već treći slučaj uhićenja policajaca zbog curenja informacija u proteklih nešto više od dva mjeseca.

>> Uhićene 'krtice' u policiji

Seksualne usluge osumnjičenici su nudili po oglasnicima i na interentu. Oglase je Merkaš u medijskim nastupima isticao kao prvi korak u istragama: 'Oni nas upućuju na samu adresu. Dolaska do stana ili hotela. Ili čak te prostitutke imaju u hotelima sobe i onda dolazi klijent u te hotele ili obrnuto'.

Govorio je Merkaš često i o trendovima u svijetu prostitucije. 'U posljidnje vrijeme baš su hit studentice i zbog zarade se odlučuju na prostituciju', rekao je Merkeš.

Mislav Merkaš sve do jučer bio je jedan od istaknutijih kriminalista u zagrebačkoj policiji. Radio je na nizu zvučnih slučajeva. Možda i najpoznatiji je otmica sina generala Vladimira Zagorca iz 2004. godine.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Dušan Miljuš izjavio je kako nema posebnog komentara na uhićenje policijskog inspektora iz odjela za borbu protiv prostitucije.

'Osumnjičeni je uhićen, policija radi svoj posao i to je nastavak onog što se činilo i prije', rekao je Miljuš komentirajući činjenicu da je jedan od vodećih policijskih inspektora zadužen za borbu protiv prostitucije osumnjičen da se šest godina bavio upravo organiziranjem prostitucije na čemu je zaradio 252.000 eura.

Miljuš je također rekao kako je to pitanje za Ravnateljstvo policije, u kojem se danas također nije mogao dobiti komentar na najnovije uhićenje pripadnika policije. 

USKOK podnio nalog o provođenju istrage

USKOK je izvijestio kako je podnio nalog o provođenju istrage protiv trinaestoro hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, pomaganja u primanju mita, podvođenja i pomaganja u podvođenju.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, policijski službenik Odjela organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, zadužen za suzbijanje i prevenciju kaznenih djela povezanih s prostitucijom, od 2006. do 6. prosinca 2012., u Zagrebu, u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi, u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike.

Tako je prvoosumnjičenik, za novčanu naknadu i druge protuusluge, sukladno prethodnom dogovoru, osumnjičenicima za koje je znao da organiziraju pružanje seksualnih usluga na području Republike Hrvatske redovito dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku provođenja policijskih akcija, tzv. racija, koje su poduzimane u cilju otkrivanja i sprečavanja kaznenih djela povezanih s prostitucijom. Osumnjičenici su povremeno informacije dobivali i od drugoosumnjičene policijske službenice PU zagrebačke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene