Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Par stupnjeva svježije

Paklene vrućine zahvatile Hrvatsku, niti more nije osvježenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem zemlje bilo je iznadprosječno vruće, a broj liječničkih intervencija je povećan za deset posto.

Čini se da more mnogima nije dovoljno za osvježenje, pa zato odlaze u unutrašnjost Hrvatske. Točno u podne Riječani su se pržili na 31 Celzijevom stupnju, a svega tridesetak kilometara sjevernije, u Fužinama bilo je iznimno ugodnih 25 stupnjeva. Takve temperature u kombinaciji s prekrasnom prirodom veliki su adut Gorskoga kotara koji osim već tradicionalnih domaćih gostiju sve više privlači i strance.

Pročitajte i ovo Hitna helikopterska medicinska služba operativno spremni Novi sustav prošao test: Na Uskrs helikopterom prevezeni prvi pacijenti u bolnicu Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji

>> Kako preživjeti ljeto i toplinski udar?

Umjesto mora ili klimatiziranih prostorija mnogi su kao idealan spas od vrućina odabrali Gorski kotar. ‘Jer je ovdje lijepa temperatura i možemo lijepo uživati, lijepo spavati i šetati. Ima puno lijepe prirode. Uživamo u prirodi’, kažu tamošnji turisti.

U prirodi uživa i Nathan. Stigao je čak iz Arizone, a u Gorskome kotaru spaja ugodno s korisnim - na radionicama uči djecu engleski. ‘Volim Fužine zbog prekrasnoga jezera i zbog mira i tišine. Na morskim plažama obično ima mnogo više ljudi, a ovdje možete uživati bez gužvi’, rekao je Nathan.

Ipak, pravu malu gužvu na jednome je dijelu kupališta stvorilo veselo društvo iz Pamplone. ‘Draže nam je boraviti ovdje, a more je blizu pa ako poželimo možemo i do njega’, rekli su španjolski turisti. Njemačka obitelj zadovoljila se piknikom u debeloj hladovini. I oni kažu kako je tu ugodnije nego na moru.

Slično misli i talijanski bračni par. U Gorski kotar su došli nakon tjedna provedenog na moru. ‘Divno je, ali i mnogo toplije. Ovdje nam je bolje. Mi dolazimo iz planinskoga kraja, iz Trenta na sjeveru Italije pa su nam gorski krajevi draži od mora. Tu se zato osjećamo kao kod kuće’, dodaju.

Osim ugodne dnevne i još ugodnije večernje temperature Gorski kotar pravo je osvježenje i za kućni budžet. Naime, cijene su mnogo pristupačnije nego na moru. Za popodne i navečer meteorolozi najavljuju pojavu oblaka koji bi mogli donijeti pljusak i grmljavinu u sjeverozapadnim i zapadnim kopnenim predjelima te Istri. Najviša dnevna temperatura koja se očekuje je 34 stupnjeva Celzijevih.

A što nam tek slijedi i jesu li ovo temperature uobičajene za srpanj u Dnevniku Nove TV u 19.15 govori meteorolog mr. Milan Sijerković.

UV index se danas u većem dijelu Hrvatske zaustavio na brojci 8, što znači da je vrlo visoka opasnost od UV zračenja. Za zaštitu od zračenja preporuča se nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima te korištenje zaštitnih krema. Građanima se savjetuje i da maksimalno smanje boravak na suncu od 11 do 16 sati. Na ovom stupnju UV zračenja djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta

Povećan broj intervencija Hitne

A paklene vrućine koje su ovih dana zahvatile Hrvatsku liječnicima Hitne pomoći zadaju velike probleme. Broj intervencija pojačan je u prosjeku za 10 posto. Preporuke liječnika su svakako ne izlagati se suncu od 11 do 17 sati, a ako baš morate, zaštitite se od sunca i u tijelo unosite dovoljno tekućine. U vrućim danima valja obratiti pozornost i na prehranu koja bi po preporuci liječnika trebala biti lagana: obroci neka su manji, ali češći.

‘Tri do pet puta dnevno jedite sezonsko voće i povrće, tako ćete se osjećati bolje. Juhu konzumirate tokom dana, na taj način ćete dobiti sol i elektrolite koje gubite znojenjem’, rekla je Slobodanka Keleuve, ravnateljica zagrebačke Hitne pomoći.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene