Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije nam u interesu'

Pahor još vjeruje da se referendum može izbjeći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak kako vjeruje da Slovenija još može izbjeći referendum o ulasku Hrvaske u NATO jer bi to bilo u slovenskom interesu.

'Prikupljanje potpisa za izvedbu referenduma i sam referendum ne bi koristili slovenskim interesima', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon vladine sjednice. Kako je pojasnio u vezi sa svojim razgovorima s dosadašnjim predsjednikom Stranke slovenskog naroda Zdenkom Vinkovom Vincencom, ta stranka odluku o prikupljanju potpisa za referendum drži u svojim rukama, a o mogućem raspisivanju rokova za prikupljanje potpisa svoje mora reći predsjednik parlamenta Pavel Gantar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporavlja se od operacije Borut Pahor i dalje u bolnici, no nije riječ o tumoru Slika nije dostupna Sutra odlučuje parlament Pahor ostaje u politici i u slučaju nepovjerenja

No, dodao je Pahor, on je kao premijer i dalje spreman na razgovor sa svakim tko bi možda preuzeo referendumsku inicijativu i da mu ponovi argumente kako je referendum nepotreban i štetan za slovenske interese. Istaknuo je kako vjeruje da se ta inicijativa može prekinuti i dok se prikupljaju potpisi za referendum, tako da bi Slovenija na vrijeme uspjela predati ratificirani protokol o ulasku Hrvatske u NATO depozitaru Atlantske povelje, Sjedinjenim Američkim Državama.

Član predsjedništva Stranke slovenskog naroda Lovro Škrinjarič, koji je nakon ostavke predsjednika stranke zadužen za službene izjave, kazao je za slovenske medije da će stranka nastaviti prikupljati potpise za referendum. Pahor se na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice vlade osvrnuo i na jučerašnju izjavu koju je prihvatio parlament, i u kojoj se govori o zaštiti slovenskih interesa tijekom pristupanja Hrvatske NATO i o prijepornim područjima na granici. Taj dokument, rekao je Pahor nije donesen samo kako bi se predlagači referenduma nagovorili da odustanu od svoje inicijative, nego je to i dokument o kojemu će trebati voditi računa i budući slovenski pregovarači, pa i posrednici koji se uključe u rješavanje graničnog pitanja.

'Taj dokument znači pozicioniranje Republike Slovenije u odnosu na pitanja koja se tiču naše suverenosti. Naš parlament je to pokušavao dugo godina, a sada je i uspio. Slovenija teritorije koji se spominju u izjavi smatra svojima', rekao je Pahor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene