Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci DZS-a

Industrijska proizvodnja nam je pala, ali zato iz mjeseca u mjesec trošimo više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U odnosu na studeni 2018. inudustrijska proizvodnja pala je 0,4 posto, a potrošnja je u 11 mjeseci ove godine 3,6 posto veća nego u istom razdoblju lani.

Industrijska proizvodnja u studenom ove godine u odnosu na isti mjesec prošle, pala je za 0,4 posto, priopćio je Državni zavod za statistiku.

Pročitajte i ovo Uskršnja jaja - 4 Tradicionalno na stolu Jedemo ih manje, a plaćamo više: Uskrs bez njih teško da je moguć Građani - 2 Ususret izborima Poražavajući podaci: Više od petine građana u riziku je od siromaštva, četiri skupine su najugroženije

Najveći pad, od 18,9 posto, bilježi proizvodnja kapitalnih proizvoda pa je, primjerice, u rudarstvu i vađenju nafte i prirodnog plina proizvodnja manja za 11 i pol posto. U prerađivačkoj industriji koja uključuje proizvodnju naftnih prerađevina, odjeće i metalnih proizvoda proizvodnja je manja za 3,1 posto. Ipak, proizvodnja trajnih proizvoda poput električne opreme i namještaja porasla je za 17 i pol posto, a i područje opskrbe električnom energijom bilježi porast od 16 posto. Zaposlenih je u industriji 2,8 posto manje nego u studenom lani.

Bez obzira na to što su neke prozivodnje pale, ove godine ipak trošimo više nego lani. Pokazuju također podaci Državnog zavoda za statistiku.

Promet u trgovini na malo kontinuirano raste od lipnja pa je, u usporedbi s 11 mjeseci prošle godine, ova godina bolja za 3,6 posto. Najviše se trguje neprehrambenim proizvodima, gdje godišnji rast doseže čak 5,6 posto. Samo od listopada ove godine promet hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za 3,4 posto, a neprehrambenim proizvodima za 5 i pol posto.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene