Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimski uvjeti na cestama

Upozorenje vozačima: Bit će još snijega, ovoga se pridržavajte ako krećete na put

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz HAC-a apeliraju vozače na dodatan oprez i dodaju kako su sve zimske ekipe HAC-a na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.

Prema zaprimljenoj prognozi DHMZ-a, tijekom cijelog idućeg tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, naročito u Gorskom kotaru i Lici uz povremeno jake udare vjetra. Temperature će osjetno pasti i doseći minuse, priopćili su iz Hrvatskih autocesta.

Pročitajte i ovo Ulaz u tunel Objavio HAC Povećava se dopuštena brzina na nekim dionicama autoceste, pogledajte za koliko Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

Apeliraju vozače na dodatan oprez i dodaju kako su sve zimske ekipe HAC-a na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.

Napominju vozačima kako je dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima obzirom da za vrijeme obilnijih snježnih padalina, kolnik nije uvijek moguće održati "crnim".

"Ralice posipavanjem i raljenjem omogućuju prohodnost vozilima s obveznom zimskom opremom, obzirom da u ovakvim zimskim uvjetima prohodnost podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina", ističu.

Ne pretječite ralice i prije puta provjerite stanje

Preporučuju vozačima u zimskim uvjetima da ne pretječu ralice na autocestama. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti.

Ističu kako poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme te su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta, dok zimskoj službi isti u mnogočemu otežavaju rad. U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu.

"Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta provjerite stanje na cestama prije kretanja na put. Sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama. Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111", poručuju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene