Obavijesti Video Pretražite Navigacija
One pomiču granice

FOTO Moćne i uspješne - Ovo su žene koje mijenjaju Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bar jednom godišnje, uoči Dana žena, povedu se rasprave o položaju žena u društvu. Stvarnosti i statistika i dalje im ne idu u prilog, no sve je više onih koje pomiču granice.

Žene su bolji lideri od muškaraca, odgovornije su, a kompanije kojima su na čelu postižu bolje rezultate. Dokazuju to iz dana u dan, no tema o njihovoj potplaćenosti u odnosu na muške kolege i činjenicu da se moraju više dokazivati, osobito u područjima koja su, neopravdano, 'muški teritorij', obično na red dođe jednom godišnje – za Dan žena.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Noćni marš Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici VIDEO Noćni marš za prava žena: ''Mizoginistima, klečateljima, obiteljašima i transfobima poručujemo - Nećete nas prestrašiti, nećete nas ušutkati!''

Nisu to samo hrvatski problemi, već globalni. Europski parlament odbio je prošle godine izjednačiti pravo na istu plaću žena i muškaraca, a da nije drugačije ni u Americi upozorila je ovogodišnja dobitnica Oscara, Patricia Arquette, koja je u na ceremoniji koju je pratila milijarda ljudi, zatražila da se izjednače plaće žena i muškaraca i za to dobila gromoglasnu podršku Hollywooda. U Njemačkoj žene zarađuju četiri eura po satu manje, ali je njemačka vlada, možda zato jer ima kancelarku, moćnu Angelu Merkel, obećala da će ove godine izjednačiti plaće.

Da se i u Hrvatskoj situacija polako mijenja, bar kad je riječ o percepciji žena na vodećim funkcijama u politici i biznisu, pokazuje i činjenica da smo dobili prvu predsjednicu države. Mnogi su sumnjali da je hrvatsko društvo zrelo za to, no Kolinda Grabar Kitarović, iako su je prozvali lutkom na koncu, što sigurno ne bi pridjenuli niti jednom muškarcu na njezinom mjestu, pokazala je da se granice ipak pomiču.

Uz Super žene lansiran LeanIn Hrvatska

Još jedna žena zasjela je na tradicionalno mušku poziciju – Gordana Deranja prošle je godine izabrana za predsjednicu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). No, mnogo je mladih žena koje svojim uspješnim karijerama postepeno mijenjaju hrvatsko društvo. Primjerice, znanstvenica Instituta Ruđer Bošković, dr. Iva Tolić, izabrana je prošle godine među 40 najboljih mladih svjetskih biologa.

Žene u Hrvatskoj obrazovanije su od muškaraca, ali i manje zaposlene i manje plaćene. Visoko obrazovanje ima 27,4 posto žena u odnosu na 20 posto muškaraca (DZS, 'Žene i muškarci', 2014.). Među ukupno zaposlenima u pravnim osobama žene imaju udjel od 46,9 posto. Djelatnost u kojoj su najviše zastupljene su zdravstvo i socijalna skrb (79 posto).

Žene u Hrvatskoj su manje plaćene od muškaraca

Bez obzira na posao koji radile, statistika kaže da žene u Hrvatskoj zarađuju oko 10 posto manje nego muškarci na istim pozicijama. Dakle, za isti posao za koji je muškarac prosječno mjesečno zaradio 5719 kuna neto, žena dobije 5172 kune.

Osobito su podzastupljene u politici. Od 1349 dužnosničkih mjesta na nivou države u 2013. godini, bile su tek na 433 (32,1 posto). Kad je riječ o lokalnoj samoupravi, situacija je još poraznija – od 6575 pozicija u vijećima općina i mjesnih odbora žene drže 1211 (18,4 posto), u vijećima gradova od 2521 mjesta na tek 23,3 posto su žene, a u županijskim skupštinama udjel žena je također oko 20 posto.

Neki će reći da žene samo treba ohrabriti da se odvaže preuzimati odgovorne funkcije, a mnoge se u tome ustručavaju jer, između ostalog, ne žele za karijeru žrtvovati obitelj. Ipak, najuspješnije poslovne žene Hrvatske dokazuju da se može uskladiti i jedno i drugo. 

'Morate biti puno odlučnije, hrabrije, pa ponekad i malo beskompromisnije. Vi ste u muškom svijetu, a muški svijet je takav', kazala je Ljerka Puljić prilikom proglašenja, po deseti put za redom, najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa, po izboru poslovnog tjednika Lider.

Osim Ljerke Puljić na listi najuspješnijih žena hrvatske poslovne zajednice još se nalaze Gordana Kovačević – Ericsson Nikola Tesla, Daniela Franić - Zagrebački holding, Tea Martinčić - Hypo banka, Mladenka Grgić - Euroherc osiguranje, Iva Balent – Agrokor, Lada Tedeschi - Atlantic, Vedrana Jelušić-Kašić – EBRD, Malin Holmberg - Tele2 te Gordana Deranja - HUP.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene