Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan GKU

'Ovo je značajan trenutak za školstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpisan je granski kolektivni ugovor između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatskog sindikata učitelja.

Ugovor je, na određeno vrijeme do 12.12.2016., u ime učitelja potpisala predsjednica Sindikata Sanja Šprem. Isticanje ovog ugovora poklapa se s važenjem temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEZADOVOLJNI SINDIKATI Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja o mogućnosti štrajka: "Zadnji put kad nas nisu shvatili ozbiljno..." Željko Jovanović komentirali otvaranje s BiH Jovanović: ''Ne dopustiti da u vladu uđu ustaški nostalgičari i rigidni katolibani''

Ministar Željko Jovanović rekao je kako je ovo značajan trenutak za školstvo. 'Pregovori su trajali dugo, bili su burni, a naš cilj je bio veća kvaliteta obrazovanja. Nije bilo lako, ali smo uspjeli', kaže Jovanović. Pozvao je i sindikate srednjih škola i visokog obrazovanja da što prije pregovorima dođu do rješenja.

'Ribića pozivam da se ostavi politike i potpiše novi GKU. Njegovo inzistiranje na 4, 8 i 10 posto je nekorektno a 2, 5 milijuna kuna koje Ribić prima za rad svojih sindikalnih povjerenika je neprihvatljivo', rekao je Jovanović.

Odnosi između ministra i učitelja NIKAD LOŠIJI

'Ribić postupa nekorektno prema članstvu koje zastupa kada kao razlog za prekid socijalnih pregovora navodi inzistiranje na dodatku za radni staž od 4, 8 i 10 posto, jer to nije istina. Jedini razlog zbog čega su pregovori s tim sindikatom stali je 2,5 milijuna kuna koje je Ribić primao proteklih godina za rad svojih sindikalnih povjerenika', ustvrdio je Jovanović istaknuvši da taj uvjet neće prihvatiti jer takvo što nema niti jedan drugi sindikat. Na pregovore se osvrnula i Šprem. 'Ministarstvo je pokazalo razumijevanje za sustav osnovnih škola. Jučer su referendumom svi učitelji u osnovnim školama odlučivali o potpisivanju i većina se izjasnila za', rekla je Šprem te dodala da su neka prava manja, ali izborili su se za bonus starijim učiteljima. Tako će oni od 30 do 35 god radnog staža raditi 1 sat tjedno manje, bez smanjenja plaće, a oni više od 35 posto, 2 sata manje. 

Ministar Željko Jovanović izrazio je zadovoljstvo što su u uvjetima smanjivanja prekomjernog deficita uspjeli dogovoriti novi GKU koji će omogućiti više reda u obrazovnom sustavu, racionalnije raspolaganje proračunskim sredstvima i dugoročno podizanje kvalitete osnovnoškolskog sustava, koji je temelj obrazovne vertikale i hrvatske budućnosti.

Jovanović je zadovoljan i dogovorenim načinom zbrinjavanja tehnoloških viškova preko komisija, za koje je rekao da će osigurati transparentnost kako bi se potpuno isključila sumnja da se pogodovalo članovima SHU-a ili nekog drugog sindikata. (P.K. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene