Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rebelansu ništa nije sveto

'Moramo ostati iznad vode'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Šuker danas je kazao kako se u Saboru donosi 'rebalans istine', a premijerka Jadranka Kosor dodala je kako je on uvertira za još jedan, radikalniji rebalans, čijim će rezovima malo što promaći.

Drugim rebalansom ovogodišnjeg državnog proračuna Vlada predlaže nužne promjene za očuvanje makroekonomske stabilnosti, snaženje gospodarstva i daljnju borbu protiv krize, poručila je danas premijerka Jadranka Kosor, predstavljajući u Hrvatskom saboru predloženi rebalans. 'Predlažemo preraspodjelu 2,2 milijarde kuna unutar proračuna jer smo utvrdili da nedostaju sredstva za brodogradnju, plaće i regres u javnim službama, naknade za nezaposlene, besplatne udžbenike, rukometne dvorane, itd.', poručila je Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Bili smo izloženi neviđenom linču' Namet 2 posto od 3 do 6 tisuća, most 2015. Slika nije dostupna 'Ministarstvo prati prihode i rashode' Šuker: Novi rebalans za 15 dana ili početkom rujna

Najavila je da će od Sabora zatražiti izvanredno zasjedanje, kako bi se do kraja srpnja izglasao još jedan rebalans, 'kojim ništa neće biti do kraja zaštićeno'. 'Ništa nije do kraja sveto ako može pomoći gospodarstvu', kazala je predsjednica Vlade, napominjući da će Vlada učiniti sve da zaštiti najosjetljivije skupine u društvu. Zastupnike je pozvala da podrže ovaj i predstojeći rebalans, pozvavši čelnike oporbenih stranaka na razgovore o svim budućim mjerama za izlazak iz krize. 'Ako bude potrebno, bit će i deseti proračun, ali moramo ostati iznad vode, spremni na sve rezove, zahvate i dogovore da ostanemo na nogama, da ne trebamo tražiti pomoć drugih', kazala je Kosor, dodavši da ne treba zazirati od konzultacija s MMF-om, ali i uvjerena da sve potrebne mjere Hrvatska može provesti sama.

Premijerka je istaknula da Vlada uz rebalans predlaže i druga zakonska rješenja, poput smanjenja plaća državnih dužnosnika za pet posto, povlaštenih mirovina za 10 posto, ograničenja plaća i drugih primanja članova uprava i čelnika državnih poduzeća, 'drastično' ograničenje korištenja službenih automobila, kartica, mobitela. Najavila je i promjene u sustavu plaća lokalnih čelnika, upozorivši na nesrazmjer u plaćama u lokalnoj i državnoj upravi, kao i oštriji nadzor u javnoj nabavi. Kosor je najavila i ukidanje odluke o besplatnim udžbenicima, ali i istaknula kako četiri ministarstva rade na tome da se za socijalno najugroženije učenike, kojih je, kaže, oko 42.500, ipak osiguraju besplatni udžbenici.

Najava za novi, oštriji rebalans i rezanje prava

Ovo je rebalans istine, realno prikazivanje stanja, kako bi se prestalo s javnim licitacijama makroekonomskim pokazateljima, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker, predstavljajući prijedlog rebalansa državnog proračuna saborskom Odboru za financije. 'Do subote nitko nije govorio o padu gospodarskih aktivnosti od 4,5 posto, a sada već imamo licitacije prema gore', objasnio je Šuker razloge donošenja blažeg rebalansa, da bi se za dva ili tri tjedna proveli oštriji proračunski rezovi. Šuker je time odbio tumačenja da je riječ o premalom rezanju državnih troškova te da je rebalans koji rashode smanjuje za svega 780 milijuna kuna bespotreban. 'Efekt ovog proračuna je tri milijarde kuna, za toliko se smanjuju rashodi', ustvrdio je Šuker, objasnivši da bi se, u protivnom, za već preraspodijeljene 2,3 milijarde proračunskih kuna morali povećavati rashodi, kako bi se ti troškovi pokrili do kraja godine.

>> HSS podržava rebalans proračuna

Najavljujući novi, oštriji rebalans, Šuker je ponovio da će se morati rezati prava, s obzirom da Hrvatska ima unaprijed rezerviranih 80 posto proračuna. Naglasio je da je riječ isključivo o potrebi financiranja povećanog deficita, usljed pada prihoda te da će država tako uspjeti isfinancirati sve svoje obveze i stvoriti pretpostavke da u idućoj godini svoje potrebe smanji za 10 milijardi kuna. 'Nadam se da će nam sa slijedećim rebalansom glava ostati iznad vode i da ćemo oporavak svjetskog gospodarstva dočekati na nogama', rekao je Šuker.

Predloženim rebalansom predviđeno je smanjenje proračunskih prihoda za 6,8 milijardi, a rashoda za 780 milijuna kuna. Predloženi rebalans podržala je većina u Odboru, dok je oporba glasovala protiv, jer smatraju da prijedlog nudi premalo smanjivanje državne potrošnje te da nije riječ o pravom rebalansu. Rebalans proračuna rađen je uz projekciju pada BDP-a za 4,5 posto u ovoj godini te inflaciju od 2,7 posto, a predviđene uštede vode proračunskom deficitu od 3,3 posto, ili nešto manje od 11 milijarda kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene