Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretan ili nesretan dan

Ove godine nas očekuju tri petka 13.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petak je trinaesti, kako praznovjerni kažu, najcrnji dan u godini. A ove 2009. čekaju nas još dva takva.

Zbog straha od petka 13. neki će danas ostati unutar svoja četiri zida, odustati od leta avionom ili kupnje kuće. Ne žele da im se dogodi nešto loše.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šest koraka Kako od nesretnog petka 13. napraviti sretan dan? Slika nije dostupna Boss izgubljen na petak 13. Springsteen u Michiganu: Dobro veče Ohio!

Postoje mnoge teorije prema kojima je petak 13. postao simbol nesreće. Korijene vuku u nordijskoj mitologiji i Bibliji. Juda je bio trinaesti gost na Posljednjoj večeri. U antičkom Rimu postojalo je vjerovanje da se vještice skupljaju u grupama po dvanaest. Trinaesto mjesto bilo je rezervirano za vraga.

Strah od broja 13 snažan je i danas. Prema istraživanjima, više od 80 posto nebodera u svijetu uopće nema 13. kat. Mnoge zračne luke nemaju 13. sletnu stazu, a u zrakoplovima nema 13. reda sjedala. U bolnicama i hotelima ne postoji soba broj 13.

Procjenjuje se da na sam petak 13. američko gospodarstvo gubi između 800 i 900 milijuna dolara. Za neuspjelu misiju na Mjesec Apolla 13 pojedini krive upravo taj zloglasni datum. Stručnjaci smatraju da oni koji pate od petka 13. svoje negativne misli trebaju preusmjeriti u pozitivne. Moraju shvatiti da su sami odgovorni za većinu dobrih i loših stavri koje im se događaju u životu.

Sljedeći petak trinaesti već je u ožujku. A bit će i u studenom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene