Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz 1.600 kuna

Još veći poticaj za zapošljavanje mladih, Vlada će plaćati i dio doprinosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više je novca izdvojeno iz državnog proračuna za mjere zapošljavanja, čak 30 posto, rekao je ministar rada Mirando Mrsić.

Mrsić je predstavio je mjere politike zapošljavanja u Hrvatskoj do ulaska u EU. Rekao je kako se u proračunu sredstva za te mjere povećavaju za 30 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez probijanja budžeta Umirovljenici, opustite se. Mirovine se neće smanjivati Slika nije dostupna Svima manje Mrsić o jesenskom rebalansu: 'Rezat ćemo sve plaće u državnom sektoru'

Mrsić je izvijestio kako je do 31. listopada bilo 25.350 novih korisnika mjera za zapošljavanje. 'Zbog velikog interesa nezaposlenih s poduzetničkim idejama skratit ćemo duljinu prijave u evidenciju', rekao je Mrsić.

>> Mrsić: Broj radnih mjesta povećat će se već sljedeće godine

Među mjerama su stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa; samozapošljavanje; javni radovi; potpore za zapošljavanje u turizmu; potpore za očuvanje radnih mjesta.

Za mlade koji će raditi za 1.600 kuna neće više poslodavac plaćati zdravstveno osiguranje i zaštitu na radu, već država, što bi poslodavcima trebao biti još veći poticaj da zaposle što veći broj mladih koji bi za to vrijeme stekli dragocjeno iskustvo. Tu bi mjeru mladi mogli koristiti do 36 mjeseci ovisno o zanimanju.

Što se tiče samozapošljavanja već početkom sljedeće godine povećat će se sredstava za osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada, odnosno osobe s invaliditetom, liječeni ovisnici i slično, za do 75 posto osnovice za obračun plaće i uplatu doprinosa. Vlada će, osim toga, pružati i usluge savjetničkog praćenja u prvoj godini samozapošljavanja. Ostatak mjera protiv nezaposlenosti možete provjeriti ovdje.

Podsjetimo, jučer je prilikom gostovanja u Dnevniku Nove TV ministar Mrsić rekao da je Vlada spremna i za veći broj nezaposlenih te da novca za njih ima. 'Namijenjena su posebna sredstva', rekao je Mrsić. Napomenuo je kako u Hrvatskoj ima 130.000 mladih ljudi na burzi, od njih 70.000 nema ni dana radnog staža. Optimistično je najavio da ćemo krajem sljedeće godine vidjeti porast broja radnih mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene