250546
250546
250546
250546
250546

Animacija: Ovako bi mogla izgledati nova verzija Pelješkog mosta!

  • , 11.09.2012., 19:35
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska je dobila pozitivan signal Bruxellesa oko izgradnje Pelješkog mosta. Iako je put oko financiranja tog projekta još uvijek dalek i neizvjestan mi ćemo vam pokazati animaciju mosta kako bi trebao izgledati!

 
 
 
 

Jedno je jasno, u ministarstvima se užurbano rade izračuni isplativosti Pelješkog mosta, ali i koridora kroz Neum. Sve to Hrvatska će predstaviti na sastanku sljedećeg tjedna u Bruxellesu.

Mora biti razrađeno sve: od cijene pravaca do značenja za Europsku Uniju. A Bruxelles će onda donijeti odluku financirati ili ne.

>> Pelješki most: Hrvatska dobiva do 200.000 eura za studiju isplativosti

Hrvatska mora pokazati Europskoj Uniji zašto je most ili neka druga opcija važna i za Europu, ne samo za Hrvatsku.

Most je isprva trebao biti prilično visok i općenito velik, no on će sasda morati biti niži, uži, s asamo dvije trake i što je najbitinije jeftiniji. Bitno je procjeniti i troškove pristupnih cesta.

Sve to je bitno jer će po ulasku u EU Hrvatska biti jedina zemlja članica s podijeljenim teritorijem koji je presječen teritorijem BiH. To znači da Jedan jadransko-jonski pravac koji počinje kod Bosiljeva i odlazi do Grčke kod Neuma biti prekinut, Zato trebamo uvjeriti EU da je povezivanje od iznimne važnosti i za nas i za cijelu Uniju.

Ako u Bruxellesu ne prođe ideja o Pelješkom mostu moglo bi proći nešto drugo kao što je ideja o koridoru kroz Neum. Koridor će izgledati kao autocesta s visokim branicima nad kojim će biti provođen vrlo striktan nadzor.

Nakon što se nacrti ideja dostave Bruxellesu odgovor možemo očekivati do kraja godine. Tada ćemo saznati je li nam to uopće isplativo.

Ovo je vrlo rijetka situacija da se dijeli europska granica i biti će vrlo striktne kontrole prelaska iz jednog terotorija u drugi. Ono što je važno, od 2. srpnja sva stoka, povrće više neće prolaziti kroz Neum, ići će trajektom, ali će zato tada kućni ljubimci moći putovati s vlasnicima na zadnjem sjedištu.DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se