Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redovite mjere obrane od poplava

Dunav preskočio kritičnih 500 centimetara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodostaj Dunava kod Batine je u 8 sati premašio kritičnih 500 centimetara s daljnjom tendencijom rasta.

Vodostaj Dunava je kod Batine u 8 sati iznosio 501 centimetara te su proglašene redovite mjere obrane od poplava.

Pročitajte i ovo Domovinski pokret okupio se da spriječi Milorada Pupovca da oda počast žrtvama Vukovara - 9 dežurstvo u restoranu Domovinski pokret okupio se kako bi spriječio Milorada Pupovca da oda počast žrtvama Vukovara Slika nije dostupna Fascinantni prizori FOTO Panoramski pogled na monstruozni vodeni val

'Dunav je dosegao razinu od 501 centimetra i očekuje se daljnji rast. Jučer je rastao brzinom od tri centimetara na sat, a takvom brzinom će nastaviti i danas', rekao je za Dnevnik.hr Zoran Čavlović iz Centra obrane od poplava.

Čavlović je dodao kako je Dunav od jučer u 8 sati do danas u 8 sati narastao za 73 centimetra.

Dunav raste brzo, veliki dunavski vodeni val jučer je prošao Austriju i ušao u Mađarsku. Hrvatska vrh vodenog vala očekuje početkom vikenda, no neka područja u Baranji već danas neće biti na suhom. Najopasnije je u Batini, točnije, na zelenom otoku. Danas će razina rijeke biti dovoljno visoka da poplavi prve redove tamošnjih vikendica.

Vodenom valu bit će izloženi i neki dijelovi Aljmaša i Vukovara. Život uz Dravu ovih dana nikako nije ugodan, stanovništvo se bavi spašavanjem imovine jer Dunav izuzetno brzo raste.

Vodostaj Dunava kod Batine sinoć je iznosio 465 centimetara. 'U narednih četiri, pet dana Dunav će još rasti za dva metra i približiti se kvoti od 650 centimetara', rekao je Zoran Đurković, direktor Hrvatskih voda Osijek. Dodao je da se u Baranji brani 30 tisuća hektara, koji su ugroženi ako Dunav negdje probije nasip.

>> Dunav i dalje prijeti: U 24 sata porastao za 87 centimetara

Ribe je manje u Dunavu. Vukovarskim ribičima to je znak da Dunav raste. Željko Turkalj iz Vukovara ne pamti ovakav vodostaj Dunava u zadnjih 40 godina. Prvi put u siječnju Dunav bi mogao poplaviti i vukovarski otok športova. Hrvatske vode uvele su i noćna dežurstva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene