444117
444117
444117
444117
444117

Francuzi istražuju koji su im propustili bili u osiguravanju promenade u Nici

Francuska je objavila kako je otvorila istragu o sigurnosnim mjerama u noći kad je napadač kamionom uletio među mnoštvo građana koji su slavili Dan pada Bastille te ubio 84 ljudi.

 
 
 
 
Napad u Nici (Foto: AFP)
Napad u Nici (Foto: AFP)

Istragu, koju će voditi tijelo za nadzor policije, objavio je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, nakon što su izbile kritike u pogledu toga jesu li mjere sigurnosti poduzete za osiguranje proslave bile dovoljne.

U srijedu navečer u izvješću objavljenom u listu Liberation postavljeno je pitanje o opsegu sigurnosti, koliki je broj policajaca osiguravao događaj i koja razina policije je bila nazočna na početku promenade.

Liberation tvrdi da su na ulazu u šetnicu gdje se mnoštvo okupljalo radi vatrometa bila samo dvojica gradskih policajaca dodajući da su njihova saznanja u suprotnosti s prijašnjim Cazeneuveovim izjavama.

Dva dana nakon napada, Cazeneuve je rekao da je "državna policija bila prisutna, i to vrlo prisutna na Engleskoj šetnici" te dodao da su policijska vozila zapriječila pristup šetnici.

Liberation navodi svjedoke, snimke i policijske dužnosnike koji su rekli da su na ulazu bila samo vozila gradske policije, na mjestu gdje je 31-godišnji Mohamed Lahouaiej Bouhlel počeo dvokilometarsku vožnju teškim kamionom kojim je gazio okupljene ljude.

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji boravi u Irskoj, rekao je da se istragom traže odgovori o tome jesu li sigurnosni planovi bili dostatni ali je pozvao na smirenost. "Nema mjesta za polemike, ima samo mjesta za istinu i transparentnost", rekao je.

Premijer Manuel Valls rekao je da vlada "nema što skrivati" i dodao da "nam je u ovome trenutku potrebno jedinstvo". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se