Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri u Rijeci

Otvoren sajam zadruga hrvatskih branitelja: 'Ovo je pravi primjer suradnje modre i zelene Hrvatske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Predrag Matić ne odustaje od pomoći braniteljima. Danas je u Rijeci obišao sajam braniteljskih zadruga kojem je cilj povezivanje hotelskih kuća i turističkih zajednica s braniteljskim zadrugama.

S njim su bili i ministar turizma Veljko Ostojić, ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović te ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Čvarci, kobasice, kuleni i pancete, med i maslinovo ulje samo su dio proizvoda braniteljskih zadruga u kojima su danas uživali Riječani. A u nekima uživaju već i stranci.

Pročitajte i ovo Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda Slika nije dostupna Registar branitelja neće biti javan Medved najavio novi Zakon o braniteljima, Matić poručuje: "Mogući Barišićev plagijat je mala beba za to"

Braniteljske zadruge, njih oko pet stotina u Hrvatskoj - osnivane su kao pomoć razvojačenim braniteljima pri povratku u normalan život ali i kao prilika - da žive od svog rada. Da njihovi slasni i ukusni proizvodi već ovoga ljeta završe na tanjurima brojnih turista diljem Hrvatske, potruditi će se mjerodavni ministri. 'Gost želi doživjeti i probati nešto autohtono, lokalno. Siguran sam da će značajan dio ovih proizvoda uskoro, već za ovu sezonu naći mjesto na stolovima hotelskih i restoranskih kuća', rekao je ministar Ostojić.

>> Ministar Matić uručio ključeve vozila najtežim vojnim invalidima

'Ovo je onaj pravi primjer aktivne suradnje modre i zelene Hrvatske gdje su branitelji, naravno najviše su to poljoprivredni proizvodi', rekao je Matić. Neki nisu čekali pomoć države nego su sami krenuli u osvajanje tržišta. Osim hrane - turisti bi već ove godine mogli sa sobom ponijeti i suvenire - djelo hrvatskih branitelja.

Sudeći po današnjem interesu Riječana za braniteljske proizvode - turisti bi već ove sezone mogli uživati u raznim okusima i mirisima diljem Jadrana.

Sajam je otvoren na Trgu 128. brigade HV u središtu Rijeke, a nakon toga je u Gradskoj vijećnici održan okrugli stol o mogućnostima suradnje braniteljskih zadruga u turističkoj ponudi. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da zajedništvo branitelja vidljivo na sajmu te njihova želja da svoje proizvode plasiraju na području turizma, izaziva ponos, radost i optimizam.

Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić ponudio je zadrugama da svoje proizvode predstavljaju u riječkoj prodavaonici 'Zeleno i plavo', kojoj je osnivač županija, a u kojoj se nude samo autohtoni ekološki proizvodi.

Nema razloga da branitelji budu na margini, trebaju što više biti uključeni u zajednicu, a zadruga to pokazuje na najbolji način, rekao je ministar branitelja Predrag Matić. Oko 500-tinjak zadruga proizvodi gotovo sve vrste proizvoda, a pomoć im je potrebna samo u plasmanu i zato smo, dodao je Matić, na okrugli stol pozvali predstavnike hotelskih kuća. To je prilika za povezivanje plave i zelene Hrvatske, zaključio je.

Ministar turizma Veljko Ostojić rekao je da je turizam sve više industrija doživljaja i emocija te da turisti posebno vrednuju osobitosti određenog kraja. U tome je i prilika zadruga branitelja i njihovih proizvoda, rekao je Ostojić ističući uvjerenje da će se nakon današnjeg skupa pokazati konkretni rezultati u sklapanju suradnje hotelijera i zadruga.
Predložio je da susret branitelja i hotelijera postane tradicionalna godišnja manifestacija.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je važnost okupljanja zadruga u proizvođačke udruge ili klastere kako bi se smanjili troškovi i olakšao plasman kupcima. Posebno je naglasio važnost proizvodnje hrane u sklopu zadruga te brendiranja takvih proizvoda.

Mogućnost snažnijeg uključenja braniteljskih zadruga u projekte očuvanja okoliša spomenuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Osim ekološkog uzgoja hrane, branitelji već sada izrađuju proizvode od odbačenih predmeta stvarajući dodatnu novu vrijednost, kazao je.

Tijekom okruglog stola upravitelj Referalnog centra za zadruge branitelja Nebojša Jerković istaknuo je nužnost udruživanja zadruga te unapređenja povezivanja s trgovačkim lancima.

Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Kristijan Staničić je naveo da su hotelijeri zainteresirani za povećanje udjela hrvatskih proizvoda među namirnicama koje koriste i pozvao zadruge na jaču suradnju. Interes za suradnjom iskazala je i Udruga obiteljskih malih hotela. Predstavljeni su i neki od projekata zadruga branitelja poput podizanja maslinika i proizvodnje egzotičnog voća i povrća.

U okviru manifestacije potpisan je i sporazum o suradnji između Ministarstva branitelja, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti koji omogućava raspisivanje natječaja za izradu programa energetske učinkovitosti. Te projekte financirat će Fond. Sporazum su potpisali nadležni ministri i direktor Fonda Dinko Polić. (M.B. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene