Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čišćenje terena

Otpremljen sav TEF-ov opasni otpad, uskoro kreće i odvoz troske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S područja nekadašnje šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) otpremljen je sav opasan otpad. Potrebno je još teren očistiti od 60 tisuća tona granulata troske.

Drniška tvrtka "GIRK Kalun" otpremila je sav opasan otpad s područja bivše šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), izvijestili su danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Šibenika Ante Županović, dogradonačelnik Franko Vidović te direktor TEF-a Krešimir Šakić.

Iako šibenska gradska vlast još mora s područja bivšeg TEF-a ukloniti oko 60 tisuća tona granulata troske, preostale od ugasle proizvodnje te potpuno očistiti teren, uklanjanje opasnog otpada iznimno je značajno za grad Šibenik, istaknuli su gradski čelnici.

Pročitajte i ovo Istine i laži oko Banja - 3 Nakon priče u Pozivu Pogledajte snimke koje bacaju novo svjetlo na priču o zagađenju u Šibeniku. Stručnjak ustvrdio: "Nema dvojbe da je to značajno zagađen sediment" Zagađenje troskom - 2 Sastali se politički oponenti Priča emitirana u "Pozivu" Dnevnika Nove TV podignula prašinu u Šibeniku: "Odobrena je nova analiza neovisnog instituta"

>> Prosvjed radnika zbog odvoza troske s područja TEF-a

Najavili su da je u tijeku natječaj za zbrinjavanje granulata troske, a kako navode, materijal bi trebao biti odvezen tijekom idućih mjesec i pol dana.

Inače, zemljište na kojem je bila bivša šibenska Tvornica elektroda i ferolegura, jedan je od najatraktivnijih terena na srednjem dijelu Jadrana. Riječ je o površini od oko 28 hektara, a njegova se vrijednost procjenjuje na oko 330 milijuna kuna.

Pošto je riješen problem s opasnim otpadom, a planiran je i odvoz troske zaostale iz proizvodnje, valjat će se pozabaviti i najvećim problemom TEF-a, odnosno hipotekom u ukupnom iznosu od 135 milijuna kuna, od čega država potražuje 90 milijuna, a INA 45 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predstečajna nagodba s ciljem da se dugovanja pretvore u vlasničke udjele vjerovnika je u tijeku, izvijestio je Krešimir Šakić, direktor TEF-a.

Sretna okolnost je što je najveći vjerovnik država kojoj je zasigurno u interesu da se ovaj vrijedan prostor stavi u funkciju, dodao je. Šakić je najavio i skore razgovore s predstavnicima Vlade i INA-e. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene