Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljena studija

Otkriveno što će projekt regulacije plovnosti Dunava napraviti Kopačkom ritu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Kopačkom ritu danas se vodila žustra rasparava. Predstavljena je studija utjecaja na okoliš projekta regulacije plovnosti Dunava.

Država tvrdi da upravo ovim projektom regulacije Dunava pomaže Kopačkom ritu. Da će u Kopački rit doći svježa voda bogata kisikom koja će pomoći vegetaciji. Nevladine udruge s tim se ne slažu.

Pročitajte i ovo Svijeće na Dunavu - 1 sjećanje na poginule Niz Dunav pušteno 700 lampiona: "Bila su to teška vremena, nitko nije znao hoće li ostati živ" Slika nije dostupna Prirodni fenomen Evo kako Kopački rit pomaže Dunavu pri ekstremno visokim vodostajima

Kažu, regulacija Dunava samo je mazanje očiju kako bi se izvuklo što više novca u privatne džepove. Europska komisija već je zatražila reviziju studije utjecaja na okoliš. Europski zaštitari prirode Hrvatsku optužuju da je svjesno ugrožava Kopački rit zbog plovnoga puta.

Dunav je svake godine sve niži. Plovni put kroz Hrvatsku je ugrožen. 'Prošle godine je bila ekstremna situacija. Na ovom djelu je bilo više od 30 dana prekida plovidbe', rekao je Miroslav Ištuk iz Agencije za vodne putove.

Problem su uska grla. Od mađarske granice pa do ušća Drave u Dunav kod Aljmaša čak ih je 6. Država ih želi probiti i osigurati plovnost Dunava. To je i međunarodna obveza Hrvatske.

>> Hoće li Kopački rit ostati samo lijepa uspomena?

'Hrvatska svojim potpisom garantira slobodu plovidbe najmanje 300 dana u godini', tvrdi Petar Margić, predstavnik Hrvatske u Dunavskoj komisiji.

S jedne strane -međunarodna obveza osigurati plovni put. S druge - obveza zaštititi prirodu. Nevladine udruge protive se ovom projektu. Tvrde naštetit će okolišu, osobito Kopačkom ritu.

'Tražimo da se takav projekt u cijelosti odbaci. Nadamo se da će studija utjecaja na okoliš pasti zato što ne zadovoljava niti našu legislativu, niti legislativu Europske unije', poručio je Tibor Mikuška, iz Društva za zaštitu ptica i prirode.

Zaštitari prirode u ovom projektu vide još jednu prevaru.'Ja bi usporedio ovaj projekt s farbanjem tunela. Znači imamo skup projekt kojeg će platiti porezni obveznici i čija je jedina svrha da se taj novac prelije u privatne džepove', dodao je Mikuška.

Europska komisija već je zatražila reviziju studije utjecaja na okoliš. 'Moramo pronaći rješenje. Status quo ne donosi ništa dobro ni rijeci, ni okolišu, a ni plovnom putu', tvrdi Wolfgang Salzer iz Međunarodne komisija za zaštitu Dunava.

Rješenje je učiniti Dunav plovnim, a pri tom ne ugroziti prirodu. Nikomu nije u interesu uništiti europsku Amazonu- Kopački rit.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene