Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razdoblje 2004.-2009.

Procurili dokumenti o američkim operacijama u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 90 tisuća povjerljivih dokumenata američke vojske osvanulo je na internetu.

Izvještaji o operacijama u Afganistanu pokrivaju razdoblje od 2004. do 2009. godine. Otkrivaju javnosti dosad nepoznate incidente u kojima su međunarodne snage ubile ili ranile civile. Dokumenti potvrđuju i sumnje NATO-a da Pakistan i Iran pomažu talibanima. Pakistan tvrdi da to nije istina.

Pročitajte i ovo Policijska tražilica Traži se Prepoznajete li muškarca s fotografije? Policija objavila zašto ga traže Provjereno: Premijer i mediji - 4 Otkriva Provjereno Gura li Vlada afere pod tepih? "Pravo je ime tog članka - ne želimo da znate kako krademo"

'Do sada, što se nas tiče, dvije su stvari potpuno jasne u dokumentima koje smo zasad pročitali: jedna je o civilnim žrtvama, a druga o ulozi pakistanske obavještajne službe u destabiliziranju stanja u Afganistanu. Naši stavovi o objema temama jasni su i poznati već godinama,' rekao je Wheed Omer, glasnogovornik afganistanskog predsjednika.

Mediji ocjenjuju da je riječ o jednom od najgorih slučajeva curenja informacija u američkoj vojnoj povijesti. Dokumente pod nazivom 'Američki ratni dnevnik' objavio je Wikileaks specijalizirana međunarodna organizacija koja objavljuje tajne dokumente vlada i drugih organizacija. Uvijek štite svoje izvore, a informacije su podijelili i s trima uglednim listovima.

'Nemamo nikakvih razloga sumnjati u istinitost ovih podataka. Oni ne uključuju najpovjerljivije vojne tajne, većinom nema ni izvještaja specijalnih snaga, aktivnosti CIE. Ne uključuju ni izvještaje savezničkih snaga,' rekla je Julian Assange iz Wikileaksa. Ali otkrivaju podatke o ratnim zločinima. O tome Bijela kuća šuti, ali ljutito proziva zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene