Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bosanski Šamac

Otkrivena masovna grobnica Hrvata iz 1992.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U mjestu Gornja Crkvina kod Bosanskoga Šamca otkrivena je masovna grobnica u kojoj su zakopani Hrvati koje su postrojbe bosanskih Srba pobili na početku rata 1992. godine, potvrdio je predstavnik bosansko-hercegovačkog državnog Instituta za nestale osobe.

'Do sada smo otkrili dvanaest posmrtnih ostataka žrtava rata. Prema podacima kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH u ovoj primarnoj masovnoj grobnici trebalo bi se nalaziti 18 posmrtnih ostataka žrtava rata, većinom Hrvata koji su bili zatočeni u logoru Magacin u selu Crkvina', rekao je član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Marko Jurišić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Možda i tisuće mrtvih Pronađena nova masovna grobnica u Sloveniji Slika nije dostupna Strašan ratni zločin Obnova Hidrocentrale Višegrad otkrila 250 leševa

Prema Jurišićevim riječima iskapanja traju od srijede a preliminarno je utvrđen identitet Luke Gregurevića. Posmrtni ostaci su otpremljeni u mrtvačnicu u Odžak radi sudsko-medicinske obrade a identitet tijela utvrdit će se analizom DNK.

Prema navodima svjedoka, ovi Hrvati su ubijeni 7. svibnja 1992. a zločin je počinio Slobodan Miljković zvani Lugar, rekao je Jurišić. Stevan Todorović, koji je osuđen kao ratni zločinac, zapovjedio je da se tijela odvezu na lokaciju Gornja Crkvina i pokopaju u masovnu grobnicu. 

Većina ubijenih Hrvata je jedno vrijeme bila zatočena u 'Štabu Teritorijalne obrane JNA' u Šamcu gdje su zlostavljani i premlaćivani. S njima je u zatočeništvu bilo više hrvatskih i bošnjačkih uglednika, među kojima je i bivši bošnjački član BiH Predsjedništva Sulejman Tihić, zamjenik direktora državne policijske agencije SIPA-e Dragan Lukač i fra Jozo Puškarić, kazao je Jurišić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene