Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tko su oni?

14 Hrvata otkrio nesrazmjer imovine i primanja: 'Vjerojatno je riječ i o pranju novca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred hrvatskom poreznom bili su čisti. Koliko su zarađivali, toliko su trošili. A onda se ispostavilo da njih 14 na računima europskih banaka imaju 1,7 milijardi kuna.

Žive i rade u Hrvatskoj. A u bankama diljem Europske unije - skrivaju milijune. 14 građana koje je otkrio "porezni uskok" Ministarstva financija, u idućim će danima morati dokazati - odakle im novac.

Pročitajte i ovo Stjepan Nemak - 3 Donosi Provjereno Vjerovao je prijatelju na riječ: Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika

Pred hrvatskom poreznom bili su čisti. Koliko su zarađivali, toliko su trošili. A onda se ispostavilo da njih 14 na računima europskih banaka imaju 1,7 milijardi kuna.

U 19 zemalja Hrvati imaju 3,2 mlijarde kuna ušteđevine

'Nije problem o držanju novca nego koje je podrijetlo tog novca. Jer je vrlo sumnjivo ako imate neku prosječnu plaću, živite u stanu koji ste kupili na kredit i onda negdje drugdje u banci držite ne tisuće i stotine kuna, već puste milijune', kazala je Vedrana Pribičević iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. 

14 Hrvata mora dokazati odakle im 1,7 MILIJARDI kuna ušteđevine

Za svaku kunu koji imaju na tim računima trebat će predočiti pisani trag.

'Vjerodostojne isprave ili o naslijedstvu ili darovima ili ostvarenoj imovini temeljem provizija', kazao je dr. sc. Vlado Brkanić porezni i financijski stručnjak, RRIF.

Otkrio ih je nesrazmjer imovine i primanja. Poreznicima sada moraju dostaviti tražene dokumente u roku osam dana.

'Proizlazi da će morat platit porez', napominje Brkanić.

Nakon što dobiju rješenje imaju 15 dana da uplate 40 posto poreza i prireza za razliku imovine i primanja, i 12 posto poreza i prirez na kamate koje su dobili.

'S obzirom na iznose o kojima se radi vrlo vjerojatno je riječ, ako ne uspiju dokazati i o pranju novca', dodaje Pribičević.

U tom slučaju ih preuzimaju kaznene institucije.

'Tek nedavno je započeo s radom Samostalni Sektor za otkrivanje poreznih prevara i mogu vam reći, po onome kako to danas izgleda, da će se vrlo brzo tog samostalnog sektora mnogi bojati', kazao je Dinko Cvitan.

Red se uvodi, ali sustav još treba doraditi smatra bivši ministar financija. Pred poreznim USKOK-om, oni koji love u mutnom, sve teže će se skrivati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene