Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak predsjedništva HDZ-a

Otkrijte taktiku kojom će se HDZ braniti na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Punih pet sati trajao je sastanak predsjedništva HDZ-a. Najviše vremena su potrošili na razgovor o obrani stranke na sudu zbog optužbi da su se financirali iz tzv. crnih fondova.

Predsjednica stranke Jadranka Kosor rekla je da su ih odvjetnici informirali o taktici koju će iznijeti pred sudom. Neslužbeno doznajemo da će taktika biti uvjeravanje kako članstvo HDZ-a, pa i predsjedništvo, nije ni u kojem trenutku posumnjalo da bi novac kojim raspolažu mogao biti nezakonito stečen.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu"

Stranka je, pojašnjava Kosor, u razdoblju na koje se odnosi optužnica, financijski dobro stajala, obzirom na priljev novca od članarina ali i na onaj iz proračuna kojeg su dobivali na račun HDZ-ovih saborskih zastupnika. Upravo zato nisu sumnjali u porijeklo novca koji se trošio u stranci.

>> Optužnica protiv Sanadera i HDZ-a je tolika da ju je kombi dovezao na sud!

Stranački odvjetnici pokušat će pred sudom objasniti da stranka kao pravna osoba ne funkcionira kao trgovačko društvo. Na tome temelje obranu po kojoj članstvo i dio onih u stranačkim tijelima nisu znali sve o financiranju stranke.

Podsjetimo, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Karamarko apelira na promjenu atmosfere

Na predsjedništvu HDZ-a razgovaralo se i o financijskom izvješću za prošlu godinu kojeg su dužni po zakonu predati, a govorilo se i u unutarstranačkim izborima. Spominjalo se i pismo Tomislava Karamarka kojeg je uputio predsjedništvu i u kojem apelira na promjenu atmosfere u kojoj se vodi izborni proces.

No njegovo pismo, u kojem traži izmjenu pravila za kandidate, kao i inicijativa Darka Milinovića da se stranačke prostorije otvore za sve aktivnosti svih predsjedničkih kandidata, nisu naišle na plodno tlo.

Darko Milinović, rekao je kako bez obzira na odluku predsjedništva njegov županijski ogranak u Ličko - senjskoj županiji planira svoje prostorije otvoriti za sve kandidate i njihove predizborne aktivnosti. Na pitanje je li to kontra prema postupniku kojeg je stranka uvela, Milinović je rekao da on jedino mora vidjeti kosi li se to s statutom, koji je, po njemu, jedino bitan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene