Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba stvari mijenjati

Dok se javnost zgraža, Ministarstvo pravosuđa pronašlo krivca za skandal s pedofilom: "On ne smije biti blizu djece ni na dva kilometra, točka"

Aktualno Galerija Neva Tolle Neva Tolle Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Ramljak Tomislav Ramljak Foto: DNEVNIK.hr Djeca u igri: Ilustracija - 1 Djeca u igri: Ilustracija - 1 Foto: Imgur Djeca u igri: Ilustracija - 2 Djeca u igri: Ilustracija - 2 Foto: Imgur +2 Djeca u igri: Ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
Skandalozna odluka Probacijskog ureda u Osijeku. 40-godišnji pedofil, osuđen na rad za opće dobro, i to za djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, a na štetu 10-godišnje pokćerke, poslan je na odsluženje kazne u udrugu za rad s djecom s teškoćama u razvoju u jednom slavonskom gradu.

Skandalozna odluka Suda, sramotna pogreška Probacijske službe - pedofilu osuđenom na rad za opće dobro dali su da radi u udruzi s djecom.
Dok se sprema postupak protiv neshvatljive odluke službenika, javnost je zgrožena, a udruge se ne čude - nije to prvi put, poručuju.

Spolno je zlostavljao i iskorištavao desetogodišnju pokćerku, a presuda Općinskog suda u Osijeku glasila je - 11 mjeseci zatvora koji se zamjenjuju radom za opće dobro. Probacijski ured u Osijeku poslao ga je da dug društvu odradi u Udruzi za rad s djecom s teškoćama u razvoju.
Kako je izvijestila reporterka Nove TV Josipa Kajinović Ministarstvo pravosuđa utvrđuje propuste te poručuje da osuđenik ne radi više u toj udruzi, a da njegov rad nije uključivao poslove kojima bi dolazio u kontakt s djecom. Dok Ministarstvo izražava žaljenje, uslijedile su oštre reakcije.
Aktivisti traže promjenu - nije to samo do službenika. 

Pročitajte i ovo Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Skandal u Slavoniji Ženska kuća o pedofilu koji radi s djecom: "Hitno preispitati odgovornost svih osoba"

Pročitajte i ovo Policija - Ilustracija - 3 Novi slučaj Gnjusno: Norveški državljanin (81) na plaži u Rovinju snimao djecu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pazite na mlade Jeziv trend: Još jedan stranac uhićen zbog snimanja djece u kampu

 "On ne smije biti blizu djece ni na dva kilometra, točka. Mi moramo pod hitno ustanoviti registar pedofila i registar zlostavljača nasilnika u obitelji koji će biti jasan i vidljiv svima kojima je potreban", rekla je Neva Tolle, Autonomna ženska kuća Zagreb.

"Bilo je i prije takvih slučajeva, ovo nije niti prvi i mislim niti izolirani slučaj oko tog djela, ono što treba se postaviti kao pitanje zašto netko tko je osuđen za seksualno zlostavljanje djeteta u stvari uopće dolazi u kontekst rada za opće dobro ili uvjetne kazne. Nažalost, kod nas je takva praksa. Kod nas su kazne preblage što se tiče djela na štetu djece", rekao je Tomislav Ramljak, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Primjer iz Švedske

"Ja bih samo naveo jedan primjer da je prošle godine u Švedskoj jedan državljanin Švedske seksualno zlostavljao djecu putem interneta u Engleskoj i Americi dobio je 10 godina kazne zatvora i Švedska je seksualno zlostavljanje djece na internetu poistovjetila s fizičkim zlostavljanjem djece, rekao je Tomislav Ramljak.

"Prestrašno kakvi su nemam komentara na to osim užasa. To bi trebalo doživotni zatvor dobit, a ne rad za opće dobro", rekla je Dijana.

"Trebalo bi ga izolirat iz društva na neki način, a ne dati mu šansu, ja sam protiv šanse za takve ljude", smatra Jakov. Hrvoje pak kaže da to nije definitivno normalno.

"Zatvorenik bi trebao biti zatvorenik, ako je nešto napravio onda bi trebao onaj tko mu je dao odgovarati", rekla je Anica.

Oni našli krivca

Dok se javnost zgraža, Ministarstvo pravosuđa pronašlo je krivca - službenik u probacijskom uredu.

"To je neshvatljivo i neprihvatljivo da se to dogodilo, ja smatram osobno da ta osoba nije ni trebala biti upućena u tu udrugu i tu ćemo poduzeti mjere da se ovakvo nešto ne ponovi", rekao je ministar Ivan Malenica.

Iz Udruge kod koje je radio pedofil ne žele pred kamere. Uvjeravaju - nisu znali niti su mogli znati da je pedofil, ali nije imao kontakt s djecom. U ministarstvu pravosuđa pak tvrde da je ovo prvi ovakav propust, u Centru za zlostavljanu djecu demantiraju.

Kako je moguće da pedofili prođu s kaznom rada za opće dobro? Na sudu ne objašnjavaju svoju presudu, u ministarstvu pak da je u proteklih 10 godina 90 takvih slučajeva. Podaci pravobraniteljice za djecu pak govore da je 43 pedofila prošle godine dobilo rad za opće dobro, još dvoje njih radilo je u ustanovama za djecu.

Rupe u sustavu

Da itekako ima rupa u sustavu pokazalo je ubojstvo žene jučer u Novskoj.
"Mi smo dosta napravili u pogledu pooštravanja zakonskih odredbi gdje se vidi već da je praksa puno više otišla iz prekršajne u kaznenu domenu", poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Jeziva priča je i dvostruki pokušaj ubojstva u Gospiću, tu je tužiteljstvo utvrdilo propuste u svojim redovima. Alarm za uzbunu odavno zvoni, pogreške u sustavu uporno se ponavljaju.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene