Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do kraja mandata

Ostojić: Bolnice se neće ukidati, nego značajno restrukturirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolnice se neće ukidati ni zatvarati, ali će se, do kraja ovog mandata, značajno restrukturirati, izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić, nakon današnje sjednice Vlade.

Ostojić je tako odgovorio na novinarsko pitanje znači li današnja izjava premijera Zorana Milanovića, po kojemu se "moramo zapitati možemo li financirati toliko zdravstvenih ustanova koje pružaju prosječnu ili ispodprosječnu zdravstvenu uslugu" da će se neke bolnice ukinuti.

"Bolnice će se značajno restrukturirati, sukladno onom što smo govorili posljednjih godinu dana i onome što piše u Strategiji (Nacionalna strategija razvoja zdravstva od 2012. do 2020.)", kazao je Ostojić.

Objasnio je da u Europi u posljednjih desetak godina egzistiraju tri tipa modernih bolnica - dnevne bolnice za dijagnostiku i operacije, bolnice pod jednim krovom za pacijente koji trebaju ležati nakon infarkta ili sepse te bolnice za dugotrajno liječenje i palijativu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Ilustracija Sve se istražuje Užasna tragedija: Sedmero djece preminulo u četiri dana, u bolnici u Trinidadu pronađene opasne bakterije

>> Ostojić otvorio Odjel za palijativnu skrb

"Poruka je - bolnice se neće zatvarati, ali će se značajno restrukturirati, sukladno prometnoj povezanosti i informatizaciji, do kraja ovog mandata", rekao je Ostojić.

Na pitanje što će biti s bolnicama koje imaju loše rezultate, odgovorio je da će o tome odlučiti njihovi vlasnici. "Bolnice kojima je vlasnik država posluju odlično i rade kvalitetno, a kad je riječ o županijskim bolnicama, obveza osnivača je da brine o svojim ustanovama", rekao je Ostojić.

Podsjetio je da je još u siječnju govorio o gubitcima u milijardama kuna, no da je tada optužen za politikantstvo. "Sada su se javile veledrogerije, optuživši upravo te bolnice da ne plaćaju tri, četiri, ili pet godina. Očito je došlo vrijeme za naplatu računa", upozorio je Ostojić, ali i naglasio da će u 'master planu', nakon Strategije, biti vrlo jasno prezentirano kako će se organizirati struktura tih bolnica.

Vlada je na današnjoj sjednici podržala prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020, a premijer Milanović kazao je kako se moramo zapitati možemo li financirati toliko zdravstvenih ustanova "koje pružaju prosječnu ili ispodprosječnu zdravstvenu uslugu, na maloj udaljenosti jedna od druge, u državi u kojoj je sve na dohvat ruke, u kojoj se autom u prosjeku putuje dva sata i u kojoj bi trebalo imati nekoliko centara izvrsnosti koje si možemo priuštiti". (HIna)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene