442437
442437
442437
442437
442437

Osmijeh ne silazi s lica budućih stanovnika

  • , 06.07.2016., 07:56
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska je prošle godine izgubila gotovo 50.000 stanovnika, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Gotovo 17.000 više je umrlih nego rođenih, a oko 30.000 otišlo ih je u inozemstvo.

 
 
 
 
Napokon počinje gradnja naselja (Video: Dnevnik Nove TV)
Napokon počinje gradnja naselja (Video: Dnevnik Nove TV)

Kako bi spriječili smanjenje broja stanovnika u Perušiću u Lici, odlučili su se na gradnju naselja za mlade.

Strojevi napokon stižu u naselje Kunjača u Ličkoj općini Perušić. Dugo su stanovnici čekali ovaj dan. Na gradilište je počeo stizati i građevinski materijal koji daruje država, dok je zemljište poklonila općina. Osmijeh ne silazi s lica budućih stanovnika.

Jedanaest godina trajala je priprema dokumentacije za projekt gradnje ovog naselja sa sto obiteljskih kuća.

'Na svu sreću imamo puno zainteresiranih, sad ih 80 u realizaciji i očekujemo kroz mjesec, dva dana da će doći po pet obitelji do realizacije projekata i gradnja kuće', kaže Ivan Turić, načelnik općine Perušić.

I dok je Hrvatsku prošle godine napustilo gotovo 30.000 ljudi, neki se vraćaju u rodni kraj. 'Ja sam se vratila iz Pule i s troje djece sam došla živjeti tu. I djeca su jako sretna ovdje i sve im paše, zrak i sve. Ja sam sretna', rekla je Marijana Erjavec.

Povratak ljudi u općinu koja je nekada imala 30.000 stanovnika, a danas tek tri, veseli i mjesnog župnika.

'Prošle godine kada sam došao tu imali smo 57 sprovoda i 15 krštenja. Ove godine je bolja situacija do sada imamo 10 krštenih, 15 mrtvih', kaže župnik Josip Štefančić.

Mali Perušić postaje veliko gradilište. Posla ima i za konzervatore. Dio novih stanovnika mogao bi posao naći i u industrijskoj zoni koja se širi, ali i veći gradovi poput Gospića i Zadra gdje je lakše naći posao nisu daleko. Perušić čini se postaje mjesto pogodno za život.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se