Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRIJEDNA INICIJATIVA

Kako su osječki studenti doveli budućnost – i posao – u svoj grad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Slavonci masovno odlaze trbuhom za kruhom u Njemačku, mladi inženjeri Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Njemačku su doveli u Osijek.

Rade za poznatu njemačku autoindustriju, zapošljavaju se još dok su studenti, i sve to u tvrtki čiji je suosnivač upravo njihov fakultet. Osječki FERIT domaću je pamet uspio zadržati kod kuće.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Ilustracija Novi Sad Studenti napadnuti dok su lijepili plakate s podacima o lošem stanju menze

Budućnost je stigla u Osijek. Za najpoznatije njemačke proizvođače automobila u osječkim se uredima testiraju autopiloti.

"Svi senzori na automobilu na kraju dana završavaju na jednom mjestu. Takav jedan autopilot odrađuje ono što smo vidjeli u filmovima i što je zapravo budućnost", objasnio je voditelj projekta Marko Halak.

Gotovo su svi zaposlenici sadašnji ili bivši studenti osječkog FERIT-a, koji je i suvlasnik tvrtke. Tvrtka je nastala u suradnji osječkog i novosadskog sveučilišta te radi za sam vrh svjetske autoindustrije.

"Trenutno imamo 39 stipendista, 20 stipendista s prve godine diplomskog studija i 19 s druge godine diplomskog studija, s tim što je dosad kroz naš program stipendiranja prošlo 78 studenata", rekao je Zvonimir Kaprocki, direktor tvrtke.

Osječki FERIT sprema se i na svjetsko natjecanje u vožnji solarnih automobila. Zajedno s partnerima radili su na solarnom vozilu koje u pet dana može prijeći 3000 kilometara.

"Za pogon koristi u prvom redu malu fotonaponsku mobilnu elektranu koja napaja baterije, a baterije pogone dva elektromotora koji se nalaze na zadnjim kotačima", objasnio je Dražen Slišković, jedan od voditelja projekta.

Od jeseni fakultet priprema i jedinstven studij u Hrvatskoj. Naime, FERIT je pokrenuo novi studijski program, diplomski studij automobilskog računarstva i komunikacija, koji je prepoznat kao studij koji će studente pripremiti za tržište rada, ekipi Nove TV rekao je dekan FERIT-a Drago Žagar.

Procjenjuje se da će u sljedećih pet godina na europskom tržištu manjkati 100 tisuća inženjera samo iz područja programiranja u automobilskoj industriji, što je potvrdio Kaprocki: " Tržište je već zadnjih možda 10 godina gladno za ljudima ove struke."

S fakultetom koji osluškuje potrebe poslodavaca, posao već sada nije teško naći: "Preko 90 posto naših studenata na petoj godini studija, dakle na završnoj godini studija, već ima posao", rekao je dekan Žagar.

A cilj je osječkog FERIT-a da osječka pamet i ostane u Osijeku.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene