Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U strahu od komaraca

Prošle su godine izgubili bitku: Hoće li nove metode pomoći?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 21 vrsta komaraca prijeti Osječanima u nadolazećoj sezoni.

Blizina parka prirode - Kopački rit dodatno otežava situaciju jer je to baranjsko močvarno područje, najveće leglo komaraca. Kako bi se doskočilo problemu potencijalne najezde, predstavljen je novi model kontrole komaraca. Eksperimentalan sustav kontrolirat će poplavljena područja i nastanak ličinki te unošenjem novih podataka izraditi simulaciju brojnosti komaraca, ali i kontrolirati učinkovitost tretiranja.

Pročitajte i ovo Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Ometaju svakodnevne aktivnosti Mučna borba protiv krvopija: "Izvan centra je neizdrživo, to je sve strašno" Zaprašivanje, ilustracija borba na osječkom području Ponovo bodu, zuje i smetaju! Nakon poplava stigla nova generacija krvopija

Osječani znaju da s ljepšim vremenom dolaze i komarci. Kako bi im život bio kvalitetniji, predstavljen je novi model kontrole komaraca.

Metode tretiranja komaraca ostat će iste, no eksperimentalni bi program trebao pokazati kada, gdje, s čim i koliko ih treba tretirati. 'Na dobrom smo putu jer je to projekt koji će trajati više godina', kaže Ivan Vrkić, osječki gradonačelnik.

Osječki gradonačelnik: Sugrađanima se ispričavam za svaki ubod komarca

Prošle su godine unatoč tretiranjima, Osječani izgubili borbu s komarcima. Građani su pronalazili alternativne načine obrane, a jedan od njih bio je ostajanje kod kuće. No, osim iritantnih uboda Osječane brine širenje zaraze. 'Mi nismo u situaciji da bi uopće bilo razloga za neku paniku i strah i ZZJZ ne samo u našoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj to prati i nema za sada nikakvih podataka da bi oko toga trebalo praviti probleme', objašnjava Zlatko Pandžić, ravnatelj ZZJZ-a.

Za monitoring je u ovoj godini izdvojeno dva milijuna kuna. Tko će obavljati posao predviđen ovim programom, doznat će se tek u travnju, nakon provedenog natječaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene